O živalih

Dolgokrvna lasica

Pin
Send
Share
Send


Dolgi repič je ena največjih pripadnic rodu Mustela v Severni Ameriki, njegova skupna dolžina je 300-350 mm (11,8-13,78 palca). V večini populacij so samice 10-15% manjše od samcev, tako da so približno enake velikost velikega moškega ermina. Masa samic je približno 80 do 250 g, samci lahko dosežejo 160-450 g.

(Mustela frenata)


Dolgodlaka lasica - "Ike je taksonomska brata, najmanj lasulja in kratkodlaka pletenica (znana tudi kot ermine ali palec)", se lahko zdi tako ljubeča kot radovedna, živahna mucka, v resnici pa unča za unčo se uvršča med enega najbolj neusmiljenih in divjih plenilcev v naravi. Dejansko so jo poimenovali "naraven psihopat".

Prepoznavne lastnosti

Majhna žival, ki daje prednost noči, lasica navadno sledi samotnemu skrivnostnemu življenjskemu slogu, čeprav včasih naredi nepričakovane pojave - “neustrašnost in radovednost.

  • Videz: Dolg, prožen in vitkega telesa, ima majhno glavo, dolg vrat, dolg domač mačji rep in kratke noge. "Na vsaki meji," je dejal služba za razširitev zadružne univerze zvezne države New Mexico, "se dolgo telo zvija navzgor in spominja na enega palca črv."
  • Velikost in teža za odrasle: Odrasli moški običajno meri 18 do 20 centimetrov v skupni dolžini, vključno s 7- do 8-palčnim dolgim ​​repom in tehta 10 do 18 unč. Odrasla samica je običajno od 5 do 10 odstotkov manjša.
  • Plašč in barva: Dolgolapasta lasica ima na hrbtu, straneh in repu skoraj svilnato rjavkasto obarvano krzno, na spodnji strani pa ima kožuhasto barvo. Na repu ima izrazito črno konico. Podvrsta, ki jo najdemo na večjem delu jugozahodne ZDA, ima lahko temno masko na obrazu, ušesih in čelu z belimi obliži med očmi in na licih, bradi in grlu. Na severnih delih območja se lahko dolgodlaka lasica pozimi obarva belo, čeprav na repu ohranja črno konico. Gary Rising je v svojem članku "Pletenice" opisal lasico kot "izjemno čednega v tem mehkem in nečednem plašču erminata."
  • Glava in obraz: Žival ima razmeroma široko in rahlo sploščeno glavo z zašiljenim gobcem, dolge ostre pasje zobe, kratka zaobljena ušesa, majhne bradaste oči in velike muce.
  • Vonj: Dlak ima močne analne vonjave, ki proizvajajo močan moten vonj mošusa, ki ga sprošča tako, da vleče telo po čvrsti površini, v upanju, da bo verjetno privabil mate, označil ozemlje ali odvrnil plenilca.
  • Čutila: Žival ima dobro razvita čutila vida, sluha in vonja, ki izboljšujejo njene sposobnosti plenilca.
  • Komunikacija: Prostovoljno oddaja zvoke, ki segajo od navdušenih krikov in cviljenja do pomirjujočega vijuganja in tresenja.

Razširjenost in habitat

Dolga repa, z več deset podvrstami, zavzema široko območje, ki sega od jugozahodne Kanade proti jugu čez ZDA (razen delov jugozahoda) in proti jugu do Mehike in Srednje Amerike ter dobro na južnoameriško celino. Dejansko ima zahodna polobla najširši razpon katere koli družine Mustelidae, ki vključuje ne le najmanjše in kratkodlake lasice, temveč tudi živali, kot so jazbeci, skune in dihurji.

Na domačih ozemljih v sušnih jugozahodnih Združenih državah dolgodlaka pletenica zaseda raznolike habitate, pod pogojem, da sta na voljo voda in plen. Na puščavskem dnu lahko na primer prebiva, včasih v več nabrežjih, v bližini potokov, obkroženih z odprtimi travniki, grmičevjem ali gozdnatimi območji. Lahko zaseda kmetijska zemljišča z živinskimi ribniki ali namakalnimi kanali.

Dlak, z visoko hitrostjo metabolizma, mora vsak dan zaužiti plen, kar ustreza kar 30 do 40 odstotkom telesne teže. Odvečno hrano shrani za izravnavo primanjkljajev. Njena prehrana vključuje, glede na Teksaški sesalci, "zemeljske veverice, žepni goverji, lesne podgane, bombažne podgane, majhni bombažni repki in podobno, žuželke predstavljajo majhen odstotek celotne prehrane. Ptice se redko jemljejo, če je na voljo druga hrana."


Obnašanje in življenjski cikel

Moški dolgodlaki pleten stavi na domačih območjih od 30 do 40 hektarjev, je povedala služba NMSU, ki je naredila dom - ali več domov - v zapuščeni glodalci, skalnem previsu ali gnilobenem dnevniku. "Gostota prebivalstva," je dejala služba, "močno niha z letnimi letnimi spremembami majhnosti številnih sesalcev, gostote pa se med habitati močno razlikujejo."

Zaradi velike hitrosti metabolizma in porabe energije, lasica živi in ​​lovi. Aktivno skozi vse leto, vedno znova sledi priljubljenim lovskim potim po celotnem dosegu, čeprav se le redko izvleče v zaporedne dni. Z izkoriščanjem svojega vitkega in vitkega telesa vdira v ozke grede, pleza na drevesa in grmičevje, plava v hitrih potokih in celo v tunelih pod snegom v iskanju plena. Lahko se povzpne 20 metrov navzgor na drevo in zajame veverico.

Njegov kamnolom, včasih tudi nekajkrat večji od njega, napada z nebrzdano srditostjo. Ubije majhen plen, tako da svoje ostre sekalce zapelje v glavo. Zaseda večji plen, stopi v hrbet in ugrizne v vrat, nanese smrtonosno rano. Čeprav je veliko večja verjetnost, da bo napadal glodalce in druge škodljivce, je znano, da napadajo perutninski koop in v usodnem blatu zaklajo vsakega piščanca v ograjenem prostoru.

Zgodaj na poletje dolgolaski las se odpove samotnemu življenjskemu slogu dovolj dolgo, da se lahko pari. V obdobju parjenja se samček lahko pari z več različnimi samicami. Oplodjena jajčeca noseče samice ne bodo implantirana na maternično steno do zgodnje pomladi - dogodek, ki sproži embrionalni razvoj. Učinkovito odloži porod do najugodnejšega časa leta za porod.

Medtem pa se lahko postavi v brlog enega od svojih plenov, obloži stene s krznom žrtve in s slamo iz bližnjih trav. Običajno se bo njena brv raztegnila v dolžino nekaj čevljev in imela dve odprtini nekaj metrov narazen.

Sredi do pozne pomladi samica prinese tri do osem slepih, nemočnih in fino las, ki tehtajo približno desetino unče. Nekaj ​​tednov neguje dojenčke, nato jih začne odvajati in hraniti s trdno hrano. Hitro rastejo in v prvih nekaj tednih povečajo svojo težo sedem ali osemkrat. Odprejo oči in postajajo vse bolj aktivni, nato začnejo izhajati iz svojega gnezda. V šestih ali sedmih tednih začnejo spremljati mamo na lovih in se učijo svoje trgovine. Do jeseni so postali popolnoma odrasli in začnejo samostojno življenje. Samica bo spolno zrelost dosegla v približno 3 mesecih, moški pa v približno 12 mesecih. S srečo lahko dolgoročno pletenica živi nekaj let v divjini.

Nevarnosti v življenju

Dolgodlaka lasica lahko pade na plenilske ptice, kot so jastrebi in sove, sesalce, kot so lisice, bobcats in hišne mačke, ter kače, kot so kraljeve kače in gospe kače. Svoje črne repne konice lahko zavede, da posnemajo glavo in ustvarijo zmedo in priložnost za pobeg.

Čeprav sta obseg in življenjski prostor divje močno spremenila razvoj in kmetijstvo na številnih območjih, se je žival izkazala za izjemno prilagodljivo. V resnici lahko uspeva v človeški prisotnosti. "Vrsta," je dejala Mednarodna zveza za varstvo narave in naravnih virov, "je navedena kot najmanjša skrb, saj ima vrsta širok razpon razširjenosti in je razmeroma pogosta po vsem njenem območju."

Zanimivosti

  • Lačen dolgodlaki lasnik nima nobene vesti. Če druge hrane ni na voljo, lahko pobije in poje svoje brate in sestre ali potomce.
  • V hladnejših delih svojega območja lahko lasica porabi večino svoje hrane samo za vzdrževanje telesne toplote. Leži v tesnem krogu, da ostane toplo.
  • Če je vogal priklenjen v vogal, se lahko izredno zlobno in agresivno spremeni, celo napada človeka. V Zgodovine življenja severnih živali: Mesojedec, avtor Ernest Thompson Seton je poročal, da je dolgoročni lasica med septembrskim lovom na volkove v Severni Dakoti napadla spremljevalca. Lasica je "večkrat tekel po nogah in ciljal na grlo," je dejal Seton. "Objemal ga je in znova in znova odmetaval, vendar je vztrajalo. Mogoče bi mu resno poškodoval, vendar zaradi hitre pomoči bikarja."
  • Žal je bila živalska vrsta identificirana s politiki, ki poskušajo iz določenih situacij "izpuliti" vsebino svojih javnih izjav - vse v politično korist.

Reference

Državna univerza New Mexico, Služba razširitve zadruge, Visoka šola za kmetijske, potrošniške in okoljske vede.

David J. Schmidly, Teksaški sesalci, University of Texas Press, 2004.

Casey Dreis, "Dolg repiček (Mustela frenata), "Severna državna univerza, 1997.

Zveza za varstvo narave in naravnih virov.

Ernest Thompson Seton, Življenjske zgodovine severnih živali: Mesojedi, Nabu Press (12. julij 2011).

Rod Laskok in dihurji / Rod Mustela Linnaeus, 1758

Velikosti so majhne. Dolžina telesa od 11 cm naklonjenosti do 56 cm pri stepah. Telo je tanko, podolgovato, pri nekaterih vrstah je zelo močno. Okončine so kratke, podobne prstom. Šape so precej široke. Rep različnih dolžin, doseže polovico dolžine telesa. Pokrita z podolgovatimi lasmi. Glava je majhna, nekoliko sploščena, ozka, dolgočasna. Majhna ušesa so široka narazen, njihovi vrhovi so zaobljeni. Oči so relativno velike. Dlaka je gosta, nizka, pri nekaterih vrstah je tesno ob telesu, pri drugih je puhasta. Njena barva je enobarvna, črno-rumena s temnim trebuhom ali Dvobarvna s svetlim trebuhom. Včasih je na glavi vzorec temne ali svetle barve v obliki maske. Na prsih in na spodnji strani stegen so lahko črne pike. Običajno v hladni sezoni lasje kyokrov postanejo gostejši, višji in bolj bledi. Pri nekaterih vrstah (lasica, ermina) se na severu pojavlja izrazit sezonski dimorfizem: kožuh postane pozimi bel. Na leto pridetata dva molta: spomladi in jeseni. Bradavice na trebuhu in dimljah 3-5 parov. Specifične analne žleze so dobro razvite, kar povzroča vonjno skrivnost, da se nekatere vrste (na primer gozdni dihurji) lahko razpršijo na daljavo.

Lobanja večine vrst je majhna, včasih majhna precej ozka, sploščena, s šibko razvitimi grebeni. Cerebralni odsek je povečan, podaljšan, obrazni del pa skrajša. Zgornji profil lobanje je raven. Žigomatični loki so tanki, rahlo razmaknjeni. Supraorbitalni procesi so majhni. Interorbitalne in orbitalne zožitve so ponavadi šibke. Včasih se lobanja nekoliko skrajša, možganska regija je razmeroma zmanjšana, sprednja stran pa povečana, zigotični loki so močno krat. tuljave so širše in narazen, postorbitalno zoženje je močno izraženo. Kostni slušni bobni so močno otekli in imajo podolgovato obliko v obliki fižola.
Zobna formula: i3 / 3 - c1 / 2 - p3 / 3 - m1 / 2 = 34.
Diploidno število kromosomov v lasici je 38, ermina in dolgodlaki las - 42, solongoj - 44, ameriška minka - 30, gozdni dihur - 40.

So zelo razširjene: po vsej Evropi, razen Islandije, arktičnih otokov in otokov Sredozemskega morja, v Aziji najdemo na severu do obale celine, vključno z Novosibirskimi otoki, na jugu območje pokriva Palestino, Sirijo, severno polovico Iraka, severozahod Iran, rt se razprostira jugovzhodno skozi gore sistema Zagros, vendar ne doseže obale Perzijskega zaliva, vključuje Severni in Severovzhodni Iran, hindujski Kuš, Kašmir, Himalajo, Burmo, Indokino in polotok Malaka, Sumatro, Javo in Kalimantan, vzhodna Azija, je dober prihodek um Tihi ocean, vključno z otoki Karaginsky, del Kuril, Shantarsky, Sahalin, Japonski, Ryukyu, Tajvan in Hainan, na Poveljniških otokih ni predstavnikov rodu, v Afriki pa območje pokriva Maroko, Atlas v Alžiriji, Tuniziji in ARE so po vsej Severni Ameriki, vključno s severnim in severovzhodnim delom Grenlandije, v severni Južni Ameriki, ki se razprostira v Kolumbiji z juga Venezuele, v Kolumbiji na jugu in jugozahodu, v bolivijskih Andih na zahodu in jugu ter na zemljepisni širini jezera Titikaka vse do Tihega oceana v območje vstopajo vsi otoki atlantskega Poberja zhya Severni Ameriki in vsi otoki na obali Pacifika, vključno Kodiak, vendar brez West Indies in otoke Beringovega morja, poleg tega naj se odrečejo.

Posedujte najrazličnejše biotope in pokrajine vseh območij od tundre do step, puščave in tropskih gozdov, visoko v gorah, vključno z alpskim pasom. Plevel najdemo v najrazličnejših biotopih in pokrajinah: v tundri, tajgi, vendar je najpogostejši v gozdni stepi in stepi, pogosto se naseljuje na poljih, rikah, gospodarskih stavbah, na obrobju ali celo v samih mestih. Ermine so številne v gozdni stepi, gozdnem pasu in gozdno-tundri, kjer koli se raje zadržujejo v bližini vodnih teles. Solongoy živi predvsem v gorskih območjih in raje odpira odprte pokrajine. Kolonok je prebivalec gorske in navadne tajge, rečnih dolin, skalnih nahajališč, prodira globoko v tai-gi po razporeditvi kmetijskih zemljišč in živi v gozdni steni ob brezovih in oselnicah ter v trstičnih koritih ob bregovih rek in jezer. Dolgodlaka lasica ima prednost v stepah, aspenskih gozdovih in rečnih poplavnih območjih. Minke najdemo ob bregovih majhnih rek. Gozdni dihur - prebivalec redkih gozdov in gozdov z izmeničnimi polji in travniki, pogosto se zadržuje na robovih gozda, najdemo ga v vaseh, na obrobju mest. Stepski dihur naseljuje odprte pokrajine: travniki, stepe, polpuščave, ameriški dihur - suhe prerije.

Vsi pripadniki roda so kopenski plenilci, večina pa se lahko povzpne na drevesa. Vsi lahko plavajo, nekateri pa so prilagojeni na povodni vodi. življenjski slog. Zelo hitro se gibljejo, spretno se premikajo po hrbtih podrtih dreves, med kamni, v grapah glodavcev. Azil so v glavnem glodalci. Včasih se naselijo med kamni, v gomili mrtvega lesa. Aktivne so predvsem v mraku in ponoči, čeprav pri večini vrst vsakodnevna aktivnost ni jasno izražena in jo je mogoče najti kadarkoli v dnevu.

Po naravi hrane so vsi predstavniki roda izrazito izraženi plenilci. Pleveli se prehranjujejo predvsem s voluharji, miši, hrčki, mešički, včasih grmiči, ribami, obstajajo primeri napadov na velik plen: drobnice in zajce. Glodalci prevladujejo v prehrani erminov, v nasprotju s pettingom pa so lahko precej veliki: vodna voluharica in navadni hrček, klešče, ptice so drugotnega pomena, dvoživke, plazilci in žuželke imajo še manjšo vlogo. Stolpec jedo predvsem glodalce majhnih in srednjih velikosti, pa tudi ptice, na nekaterih območjih pa ribe, plazilce in dvoživke iz rastlinskih predmetov - cedrov "oreh". Dolgodlaka lasica se prehranjuje predvsem z majhnimi sesalci: voluharji, puščavi, pastirji, zemeljske veverice, roglji, travniški psi, v manjši meri pa ptice in žuželke. Hrana minke je sestavljena iz obalnih, vodnih in gozdnih živali: poljske voluharice, dvoživke, ribe, raki, ptice, žuželke. Glavni predmeti prehrane gozdnega dihurja so mišje glodavci, vključno s sivimi voluharji, velikimi količinami dvoživk in v manjši meri tudi pticam. Stepa dihurja lovi na večji plen: zemeljske veverice, hrčke in veverice, poleti pa tudi na nevretenčarje. Ameriški dihurji jedo skoraj izključno travniške pse, pa tudi mlete veverice, zajce in voluharice.

Vsi pripadniki rodu so sedeče oblike. Velikosti posameznih parcel se razlikujejo glede na geografsko lego, letni čas ter lokacijo krme in leto.

Ermine in dihurji so monogamni. Pri nežnostih je čas hitenja na različnih mestih območja zelo različen, nosečnost, po navedbah različnih avtorjev, od 35–37 dni do 7–8 tednov, v leglu od 3 do 10 (običajno 4–7) mladičev, mladiči se rodijo slepi, nemočni, pokriti redka belkasta puha, dolgo ostanejo pri materi. Dirka ermineta traja od sredine februarja do prve polovice junija (Severni Kazahstan), nosečnost je 9-10 mesecev z latentnim obdobjem in 6 tednov brez nje, mladiči v leglu so od 2 do 18 (ponavadi 4-8), novorojenčki so slepi, goli, nemočni , samice postanejo spolno zrele v 2-3 mesecih, samci pa veliko kasneje. V Solongoi se ruting pojavlja v Kazahstanu od druge polovice januarja do začetka aprila, nosečnost - 30 41 dni, mladiči v leglu od 1 do 8, dojenje traja 34–41 dni.

Čas vožnje za kolono v različnih delih območja je različen: v Zahodni Sibiriji od začetka februarja do vključno marca, v Primoryju od prvega tri marca do konca aprila, v krznarski kmetiji blizu Moskve od 25. aprila do 15. maja, nosečnost traja 38–41 dni (po navedbah drugih virov , 35–42 dni), mladiči v leglu 4–10, mladiči se rodijo slepi in skoraj goli; glejte 38–39. Dan, dojenje traja približno dva meseca. Rutje pri dolgodlakih milicah poteka julija - avgusta, variabilnost traja 220–337 (povprečno 279) dni, latentno obdobje v razvoju jajčeca je približno 7 mesecev, v leglu 3–9 (povprečno 6) mladičev, teža novorojenčka je približno 3, 1 g, oči se odprejo 31-37. Dan, dojenje - približno 3,5 tedna.

Evropska minka v moskovskem živalskem vrtu se je zgodila konec aprila, nosečnost traja 42–46 dni, število mladičev v leglu je 3–7, teža novorojenčka je približno 6,5 g, začnejo jih opažati 30. – 31. Dan - samice laktati 2–2,5 mesecev, v starosti 70–84 dni se osamosvojijo, zrelost nastopi pri približno enem letu starosti. Ameriški minkov estrus deluje v ZSSR od konca februarja do začetka aprila, nosečnost traja 36–80 dni, od tega embrionalna diapavza traja od 1 do 7 tednov, število mladičev v leglu je od 1 do 9 (izjemoma do 16), teža novorojenčka pa 6-11 g, glejte 30.-31. Dan, dojenje traja 2-2,5 meseca, življenjska doba v ujetništvu - 7-10 let. Žganje gozdnega dihurja se začne v drugi polovici junija, nosečnost je približno 42 dni, mladiči v leglu so od 2 do 12 (ponavadi 4-6), teža novorojenčka je približno 7 g, zori 34-36 dan, zrelost doseže približno eno leto, in polni razvoj - za dve leti. Pri stepah dihurja traja od februarja do marca, v Transbaikaliji do konca maja nosečnost traja 36–43 dni, latentno obdobje 7–8 dni, mladiči v leglu 3–18, teža novorojenčka je približno 4,5–10 g; 28. - 34. dan, zrelost dosežejo pri 10 mesecih, popoln razvoj pa pri 2 letih.

Opis:

Oči so podnevi črne, ponoči pa svetijo smaragdno zeleno. Krzno na hrbtu je poleti rjavo, dno pa belkasto in z rumenkastim odtenkom. Rep ima izrazito črno konico. Dolgi repič na Floridi in na jugozahodu Združenih držav Amerike ima gobec bele ali rumenkaste barve. V severnih regijah pozimi kožuh dolgodlake miline postane bel, včasih z rumenim odtenkom, rep pa ohrani svoj črni vrh. Dolgi repi pleti dvakrat na leto, enkrat jeseni (od oktobra do sredine novembra) in enkrat spomladi (marec-april). Vsaka molta traja približno 3-4 tedne. Za razliko od ermineta, katerega podplati so skozi vse leto gosto posejani z dlačicami, so podplati dolgodlake milice poleti goli. Palača z dolgim ​​repom ima dobro razvite vonjave, smrdeče žleze, ki proizvajajo močan in mošusen vonj.

Znak:

Dolgodlaka lasica svoje razpoke razporedi v kopenske grape, pod panje ali pod kupi. Praviloma ne kopa svojih lukenj, ampak ponavadi uporablja luknje, ki jih zapušča čips. 22-30 cm Premer gnezdilne komore je približno 60 cm od vhoda v luknjo in je obložen s slamo in plenom.

Opis milice z dolgim ​​repom

Telo milice z dolgim ​​repom je vitko in podolgovato. Samice v dolžino dosežejo 35 centimetrov, samci pa 40 centimetrov. Rep predstavlja skoraj polovico dolžine telesa. Dolžina repa pri samicah je približno 13 centimetrov, pri samcih pa nekaj več kot 15 centimetrov. Masa samic ne presega 255 gramov, samci pa lahko tehtajo do 450 gramov. Šape so kratke. Glava je malo ravna in široka.

Število zob v ustih je od 28 do 38. Oči so ostre in dolge, zasnovane tako, da ubijajo žrtve.

Poletni plašč je rdečkasto rjav, trebuh je belkasto rumen. Barva zimske volne je veliko svetlejša. Na severnem delu območja je zimska barva dolgonogih lasic skoraj popolnoma bela. Ko se posamezniki premikajo proti jugu, se v zimski barvi pojavijo rjave barve. Konica repa je črna. Sezonsko taljenje je odvisno od dolžine dnevnih ur.

Dolgi repič je majhna in okretna plenilska žival.

Hranjenje:

Dolgi repič je neustrašen in agresiven lovec, ki lahko napade živali veliko bolj kot sam sebe. Pleni na majhnem plenu, kot so miši, ki se jim mudi in jih ubije z enim ugrizom na glavo.

Njen glavni plen sestavljajo miši, podgane, veverice, čičerke, drekci, moli in zajci. Včasih lahko jedo majhne ptice, ptičja jajca, plazilce, dvoživke, ribe, deževnike in nekatere žuželke. С мелкой добычи, также меха, перья, плоти и костей потребляется, но только некоторые плоть едят с крупной добычей.

Reprodukcija:

Длиннохвостая ласка спаривается в июле-августе, с имплантацией оплодотворенной яйцеклетки на стенке матки задерживается примерно до марта. Период беременности длится 10 месяцев, фактически эмбриональное развитие происходит только в течение последних четырех недель этого периода, синхронизируется рождения весной когда мелкие млекопитающие в изобилии. Размер помета обычно состоит из 5-8 комплектов, которые рождаются в апреле-мае. Комплекты рождаются частично голые, слепые и весом 3 грамма, примерно как вес колибри. Длиннохвостая ласка набирает вес быстро, в возрасте трех недель комплекты хорошо опушенные, могут исследовать территорию вне гнезда и едят мясо. В это время вес составляет 21-27 граммов. В пяти-недельного возрасте, открывают глаза и они становятся активными. Отлучение от груди начинается на данном этапе, комплекты выходит из гнезда и вместе с матерью охотятся уже через неделю. Комплекты полностью окрепнут осенью и к этому времени помет распускается. Самки способны размножаться в возрасте 3-4 месяцев, в то время как самцы становятся половозрелыми в возрасте 15-18 месяцев.

Подвиды:

M. f. affinis
M. f. agilis
M. f. alleni
M. f. altifrontalis
M. f. arizonensis
M. f. arthuri
M. f. aureoventris
M. f. boliviensis
M. f. costaricensis
M. f. effera
M. f. frenata
M. f. goldmani
M. f. gracilis
M. f. helleri
M. f. inyoensis
M. f. latirostra
M. f. leucoparia
M. f. longicauda
M. f. macrophonius
M. f. munda
M. f. neomexicanus
M. f. nevadensis
M. f. nicaraquae
M. f. nigriauris
M. f. notius
M. f. noveboracensis
M. f. occisor
M. f. olivacea
M. f. oregonensis
M. f. oribasus
M. f. panamensis
M. f. peninsulae
M. f. perda
M. f. perotae
M. f. primulina
M. f. pulchra
M. f. saturata
M. f. spadix
M. f. texensis
M. f. tropicalis
M. f. washingtoni
M. f. xanthogenys


Автор фото: © Anne Elliott / flickr


Автор фото: © Natalie McNear / flickr


Автор фото: © Lon&Queta / flickr

Образ жизни длиннохвостой ласки

Длиннохвостые лаки ведут уединенный образ жизни. Это территориальные животные. Ласки образуют пары исключительно в брачный период. В сезон размножения самцы метят территорию и трутся задней частью тела о землю.

Длиннохвостые ласки ведут ночной образ жизни, но там, где живут полевки, которые активны днем, ласки охотятся в дневные часы. За ночь длиннохвостая ласка проходит около 5-ти километров.

Размеры кормовых участков зависят от количества имеющейся добычи. При обилии добычи, участки могут составлять 0,7-1 гектар, а при нехватке корма, площадь увеличивается до 20-160 гектар.

Ласки – очень любопытные и отважные зверьки. Почувствовав запах крови, ласка становится агрессивной.

Когда ласка обеспокоена или собирается напасть, она громко кричит или чирикает. Ko samček sreča samico, naredi nizko ritko, s podobnimi zvoki samica imenuje svoje mladiče. Ko je lasica v dobrem razpoloženju, se zacvili. Lahko odlično plavajo in odlično plezajo na drevesa ter se povzpnejo na višino več kot 6 metrov.

Te aktivne in gibljive živali imajo povečano hitrost presnove.

Naravni sovražniki dolgodlakih las so lisice, kače, mačke, sove in jastrebi. Ko se lasica brani pred sovražnikom ali prijatelji, iz žlez sprosti skrivnost, ki ima neprijeten vonj. Lase z dolgim ​​repom imajo življenjsko dobo več let.

Pesek z dolgim ​​repom

Dolgodlake milice se prehranjujejo izključno z živalsko hrano: voluharji, miši, čičerke, veverice, zajci, grmiči, moli, kače, žabe, žuželke, ptice in njihova jajca. Če lasice živijo v bližini ljudi, nosijo piščance.

Plevel ubija majhen plen z več strele v vrat. Ko lasica napade veliko žrtev, jo zgrabi in jo zadrži za sprednje noge. Med pretepom se poskuse vzpenjati na hrbet, da bi žrtev večkrat ugriznil ob dno lobanje. Če lasica napade žrtev v luknji, potem napade v čelo in se stegne v grlo. Jedo žrtve se začne z glavo. Če je obilo hrane, potem naklonjenost naredi rezerve, vendar se v svoje shrambe vrača precej redko.

Samica dolgodlakega milovanja rodi 4-5 mladičev, ki so po 12 tednih sposobni samostojno pridobiti hrano

Razmnoževanje dolgodlakih lasic

Razmnoževalna sezona za dolgodlake lasice se zgodi julija-avgusta. V južnih delih območja se lahko lasice razmnožujejo skozi vse leto. Samica daje eno leglo na leto, na jugu pa je lahko 2 ali 3 legla. Nosečnost med razvojem z zapoznelim zarodkom traja 205-337 dni, prava nosečnost pa ne presega 27-35 dni.

Porod se pojavi v brlogu, ki je nameščen med kamni, v gomili vej, brazda voluharjev, zemeljskih veveric, čičerk ali miši. Globina luknje doseže 15-43 centimetrov. Pleveli od znotraj gnezdijo travo ali kožuh ujetih živali.

Pletenice rodijo od 1 do 9 nemočnih in slepih mladičkov. Novorojenčki tehtajo približno 3 grame. Mladi imajo nagubano kožo, ki je prekrita s tankim belim krznom.

Pri 35 dneh se mladiči odprejo oči, v tem času se samica neha hraniti z mlekom. Pri 6-7 tednih lahko že lovijo skupaj z materjo. Pri 11-12 dneh mladi negi zapustijo mamo in začnejo življenje neodvisno. Samice dosežejo puberteto pri 4 mesecih, samci pa dozorijo pozneje pri 8 mesecih.

Populacija dolgodlakih las

Te živali naredijo veliko škode na perutninskih kmetijah. Krzno dolgodlakih lasic nima nobene vrednosti. Obstoj vrste ne ogroža. Obstajajo 3 sorte dolgodlakih lasic: M. f. neomexicana, Mustela frenata longicauda in M. f. primulina.

Če najdete napako, izberite del besedila in pritisnite Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send