O živalih

Rjavi medved (Ursus arctos L

Pin
Send
Share
Send


Imena: rjavi medved, grizli medved, rjavi severnoameriški medved.
V Severni Ameriki ga poznajo po imenu "medved grizli" (preden je bil rjavi severnoameriški medved izoliran v ločeno vrsto).

Območje: Nekoč rjavi medved je bil pogost po vsej Evropi, vključno z Anglijo in Irsko, na jugu je njegov obseg dosegel severozahodno Afriko (Atlantske gore), na vzhodu pa preko Sibirije in Kitajske do Japonske. V Severno Ameriko je verjetno prišel pred približno 40.000 leti iz Azije, skozi Beringov prekat, in se razširil na zahodnem delu celine od Aljaske do severne Mehike.
Zdaj se rjavi medved iztreblja na velikem delu nekdanjega območja, na preostalih območjih pa ni veliko. V zahodni Evropi je njeno razdrobljeno prebivalstvo preživelo v Pirenejih, Kantabriji, Alpah in Apeninah. Rjavi medved je dokaj pogost v Skandinaviji in na Finskem, včasih ga najdemo v gozdovih Srednje Evrope in Karpatov. V Aziji je razširjena od zahodne Azije, Palestine, severnega Iraka in Irana do severne Kitajske in Korejskega polotoka. Na Japonskem ga najdemo na otoku Hokkaido.

Opis: Videz te zveri je dobro znan. Njegovo telo je močno z visokim vihrom (grba). Ta grba je pravzaprav masa mišic, ki rjavim medvedom omogočajo, da zlahka kopajo in uporabljajo svoje šape kot udarno silo. Glava je masivna z majhnimi ušesi in očmi. Rep je kratek - 65-210 mm, komaj izstopa iz volne. Med čelom in mostom nosu v profilu je jasno vidna votlina. Pri stoječi zverini je vihlja opazno višja od krošnje. Tace močne petokrake, stop-hoje. Noge rjavega medveda so zelo široke, prsti so oboroženi z dolgimi, močnimi, bočno stisnjenimi in srpasto nedrgljivimi kremplji dolžine 8–10 cm, ki so na prednjih okončinah precej daljši kot na zadnjih okončinah.
Dlaka je dolga, gosta in groba, pogosto filcana in običajno enakomerno obarvana. Izlivanje rjavih medvedov se pojavi dvakrat - jeseni in spomladi. Spomladanska molta traja dlje časa in gre najbolj intenzivno med rutinsko sezono. Jesenska gniloba je počasna in neopažena, konča pa se z obdobjem odrekanja.
Rjavi medved ima 40 zob.

Barva: Barva rjavega medveda je zelo različna, ne le v različnih delih območja, ampak tudi znotraj iste regije. Barva kožuha se razlikuje od svetlo rumene do modrikaste in skoraj črne. Najpogostejša je rjava oblika. Lasje na hrbtu Rocky Mountain grizli so na koncih beli, kar daje vtis sivega ali sivega odtenka las. Popolnoma sivkasto-belo barvo najdemo pri rjavih medvedih v Himalaji, v Siriji pa bledo rdečkasto rjavo. Medvedji mladiči imajo na vratu in prsih svetlobne oznake, ki s starostjo izginejo. Šape medveda so črne ali rjavkaste barve, z nagubano kožo na blazini.

Ropot medveda
Glas glas medved
Medved dih
Rastoči rjavi medved
Med sezono kolesarjenja običajno molčijo, živali začnejo glasno ropotati.

Velikost: Dolžina evropskega rjavega medveda je običajno 1,2-2 m, višina v vihru približno 1 m in teža od 135 do 250 kg. Medvedi, ki živijo v osrednji Rusiji, so manjši in tehtajo le 80-120 kg. Medvedi z Daljnega vzhoda, Kamčatke in zlasti z Aljaske in otoka Kodiak, kjer jih imenujejo grizli medvedi največjih velikosti, nekateri velikani, ki stojijo na zadnjih nogah, dosežejo višino 2,8-3 m.

Teža: odrasli rjavi medved se giblje med 80-600 kg in kljub povečanemu lovu še vedno najdemo medvedi, ki tehtajo do 750 kg. Največje posameznike najdemo na Aljaski in Kamčatki - tehtali so 300 kg ali več, obstajali so velikani, ki so tehtali 600-700 kg. Največji medved, ujet okoli. Kodiak za Berlinski živalski vrt je tehtal 1.134 kg. Povprečna teža: samci: 135-390 kg, samice: 95-205 kg. Jeseni se lahko teža medveda poveča za približno 20%.

Življenjska doba: V naravi 20-30 let, v ujetništvu živijo več kot 50 let.

Habitat: Rjavi medved je gozdna žival. Njeni običajni habitati v Rusiji so trdni gozdovi z vetrovnico in gorenje z gosto rastjo listavcev, grmovnic in trav, prepletenih z močvirji, travniki, ribniki in lahko zaidejo v tundre in alpske gozdove. V Evropi ima raje gorske gozdove, v Severni Ameriki ga pogosteje najdemo na odprtih krajih - v tundri, na alpskih travnikih in na obali.
Območje rjavega medveda pri nas zavzema skoraj celotno gozdno območje, razen njegovih južnih regij. Pod gozdnim krošnjam se medved zaveže, odprta območja mu služijo kot krmila. Steklenice, velike trave, lešniki - to je tisto, kar privlači medvede, ne glede na to, kje rastejo - bodisi v temno-iglavem gozdu, na jasi svetlobnega bora, v dolini potoka ali na lestvici sibirskih gora.

Hrana: Rjavi medved je vsejed, vendar je njegova prehrana 3/4 zelenjave: jagode, želod, oreški, korenine, gomolji in travnata stebla. V vitkih letih za jagode v severnih regijah medvedi obiskujejo posevke ovsa, v južnih - koruzne pridelke, na Daljnem vzhodu se jeseni hranijo v borovem gozdu.
Njegova prehrana vključuje tudi žuželke (mravlje), črve, kuščarje, žabe, glodavce (miši, marmote, mlete veverice, čičerke). Poleti žuželke in njihove ličinke včasih predstavljajo do 1/3 prehrane medveda. Veliki samci napadajo mlade kopitarje - srno, jelena, jelena (caribou, jelena, pampas jelena), kozoroga, divjo svinjo in losos. Nekatere živali, pogosteje samci iz severnega dela območja, plenijo na kopitarje, jih skrivajo ali napadajo iz zasede. Odrasel medved je sposoben z enim udarcem v nogo zlomiti hrbtenico losa ali konja. Takšni medvedi lovijo na kopitarje, pri preganjanju žrtev kažejo neverjetno moč, okretnost in neuničljivost.
Medved poplavi plen ali trupel, ki ga najdejo s ščetkami, in ga hrani v bližini, dokler trupla popolnoma ne poje. Če zver ni zelo lačna, pogosto čaka več dni, dokler meso ne postane mehkejše.
Občasno rjavi medvedi lovijo morske vidre in tjulnje na obalnih nahajališčih in se v zasledovanju tjulnjev celo odpravijo na led. Grizli včasih napadajo baribale.
Rjavi medved včasih pleni tigre, volkove in kugarje. Daleč vzhodni medvedi poleti in jeseni lovijo lososa, ki se ga drsti. Na drstiščih rek včasih lahko takoj vidiš 10-30 živali.
V revnejših letih medvedi včasih napadajo živino in rušijo čebelnjake. V nekaterih letih medvedi zaradi slabe letine borovih oreščkov v velikih prostranjih sibirske tajge nimajo dovolj časa, da bi se pravilno napajali, pozimi pa postanejo brezdomni povezovalni drogovi, zelo nevarni za človeka, ki se znajde na poti.

Obnašanje: Rjavi medved je bolj aktiven ob mraku, zjutraj in zvečer, v deževnih dneh pa se vije ves dan. Dnevno bdenje je značilno za medveda v gorah Sibirije. Sezonsko ciklično življenje je izrazito.
Medvedi so zelo občutljivi, vodijo jih teren predvsem s pomočjo sluha in vonja, vid je šibek. Rjavi medvedi lahko dišijo po gnilem mesu več kot 2,5 km.
Čeprav je medvedova telesna teža velika in se zdi nerodna, je v resnici tiha, hitra in lahka zver. Medved teče izjemno hitro - z okretnostjo dobrega kobila - s hitrostjo nad 55 km / h. Dobro plava, lahko plava 6 km in še več in se voljno kopa, še posebej v vročem vremenu. Rjavi medved v mladosti dobro pleza drevesa, v starosti pa to počne nenaklonjeno, čeprav ne moremo trditi, da popolnoma izgubi to sposobnost. V globokem snegu pa se giblje s težavo.
Medtem ko je naletel na nevarnega sovražnika, medved glasno ropota, stoji na zadnjih nogah in poskuša sovražnika s udarci sprednjih nog spustiti ali ga zgrabiti.
V zimskem času, ko iščejo den, lahko medvedi odidejo daleč od svojega poletnega mesta.
Rjavi medved je naseljena žival in samo mlade živali, ki so se ločile od družin, se sprehajajo, dokler ne ustvarijo svoje družine. Posamezne lovske parcele so velike in samci jih imajo več kot samice. Na mejnih parcelah so oznake in obrambe.Poleti moški medvedi označujejo meje ozemlja, stojijo na zadnjih nogah in s kremplji trgajo lubje z dreves. Takšna "mejna drevesa" različne živali uporabljajo že desetletja. V gozdovih brez dreves medved raztrga kakršne koli primerne predmete - glinena pobočja ali turistične šotore (običajno v odsotnosti lastnikov). Za zavarovanje šotora je najlažje označiti mejo svojega spletnega mesta in urinirati na več mestih na razdalji 10-20 metrov okoli kampa. Meje se ne spoštujejo le v obdobju zorenja ovsa in v pričakovanju prezimovanja.
Poleti se medved odpočije, leži neposredno na tleh med travo, grmičevjem ali mahom, če je le kraj precej osamljen in varen.
Jeseni mora zver skrbeti za varno zavetje v zimskem obdobju do sredine pomladi.
Glede na podnebne in druge razmere so medvedi v gostotah od oktobra do novembra do marca do aprila in kasneje, torej približno 5-6 mesecev. Medvedi z mladiči živijo najdlje v gorah, najmanj pa samci Den. Na različnih območjih zimski spanec traja od 75 do 195 dni v letu.
Za brlog medved izbere najbolj zanesljive, oddaljene in suhe kotičke, nekje na otoku gozda sredi prostranega mahovega močvirja. Zver včasih pride tu na nekaj deset kilometrov in, ko se približa cilju, na vse možne načine zmede steze. Včasih imajo medvedi najljubša mesta za prezimovanje in se tukaj naberejo iz cele okolice. Torej, nekoč so v Rusiji na parceli na približno 20 hektarjih odkrili 12 dreves.
Zelo pogosto so brsti nameščeni v jamah pod zaščito pred vetrolomom ali koreninami podrtega drevja. Na nekaterih območjih živali kopljejo globoka brlog v tla, v gorah pa zasedajo jame in razpoke kamnin. Medvedi se pogosto omejijo na odprt, ki leži v debelem smrekovem mladem gozdu, blizu drevesa ali celo na odprti travniku, saj so tam vlekli kup mahu in smrekovih vej v obliki velikega gnezda. Včasih medved napravi brlog prav na odprtem griču rdečih gozdnih mravelj. Noseči medvedi urejajo globlje prostorne in tople obloge kot samci. Medved položi gotovo brlog z mahom, suho travo, borovimi vejami, listi in senom. Roba se sčasoma od zgoraj pokrije s snegom, tako da ostane le majhna prezračevalna luknja (obrv), katere robovi so v hudih zmrzalih pokriti z mrazom.

Besedilo znanstvenega dela na temo "rjavi medved (Ursus arctos L.) iz Jakutije"

41. Romanova A.Yu. Obogatitev kulturne dendroflore Jakutije: Izvleček. dis. . Kandidat. biol. Znanosti: 03.00.05. M .: GBS ANSR, 2001.17s.

42. Rogozhina T.Yu. Možnosti za uvedbo okrasnih trajnic v osrednji Jakutiji: Povzetek. dis. . Kandidat. biol. Znanosti: 03.00.05. Yakutsk: Založba YSU, 2005.17s.

43. Danilova N.S. Glavni vzorci vnosa travnatih rastlin lokalne flore v osrednji Jakutiji / / Bull. Pogl. nerd. vrt. 2000. Izdaja. 179.P 3-6.

44. Klima Yakutska. L .: Gidrometeoizdat, 1982.245 s.

45. Skripčenko A.F. Uporaba zimskih zavetišč za okrasne trajnice // Bull. Pogl. nerd. vrt. 1973. Izdaja 90.S 67.

46. ​​Rodionenko G.I., Skripchenko A.F. Trajnice in zmrzal // Cvetličarstvo. 1973. št. 12. P. 12.

47. Gaganov P.G. O gojenju trajnega floksa v

Sibirija in Daljni vzhod // Bik. Pogl. nerd. vrt. 1973. Izdaja 89. S. 84–90.

48. Rodčenko O.P. Vpliv snežne odeje različnih globin na prezimovanje detelje in lucerne v vzhodni Sibiriji // Tr. Vzhodno sibirsko Oddelek SB Akademije znanosti ZSSR Blagoveščensk, 1960. Izdaja. 20. S. 23–27.

49. Vereshchagina I.V. Zimovanje okrasnih trajnic na altajskem ozemlju. Novosibirsk, 1996.170 s.

50. Agrometeorološka referenca za Jakutsko avtonomno Sovjetsko socialistično republiko. L .: Gidrometeoizdat, 1963. 146 str.

51. Gavrilova M.K. Podnebje osrednje Jakutije. Yakutsk: Knez Založba, 1973. 120 str.

52. Danilova H.C. Uvedba trajnic zelnatih rastlin v Jakutiji. Yakutsk: Publ. JRC SB RAS, 1993.164 s.

53. Karavajev M.N. Kratka analiza stepske flore osrednje Jakutije // Botan. dnevnik 1945. T. 30. št. 2. P. 62–76.

N.S. Danilova, A. Yu. Romanova, T.Yu. Rogozhina

METODE IZBORA UVODENIH VRSTIC ZA CENTRALNO JAKUTIJO

Članek prikazuje optimalne modele za vnesene gozdnate in zelnate vrste za osrednjo Jakutijo. Njihovo vedenje v kulturi je mogoče napovedati v prihodnosti.

BROŽNI MEDEL (URSUS ARCTOS L) YAKUTIA

Članek ponuja gradivo o razširjenosti, ekologiji, številčnosti, gospodarskem pomenu, zaščiti in racionalni uporabi rjavega medveda Yakutia.

Rjavi medved (Ursus arctos L.) spada v eno slabo preučenih vrst sesalcev v Jakutiji. Gradivo za to delo smo zbirali v različnih regijah Jakutije od leta 1965. Intenzivno delo na področju preučevanja ekologije vrste se je začelo leta 1980, ko smo po vsem Jakutiji izvajali letalske preglede rjavih medvedov. Starost posameznih posameznikov je bila določena z velikostjo palmarnega kalusa 2, 3. Prehrano vrste smo preučevali z vzorčenjem iz 239 iztrebkov in pregledom prebavil (n = 15). Za preučevanje posamezne spremenljivosti barve las je bilo preučenih 65 kož iz različnih regij Jakutije. Opravljena je bila obdukcija in študija morfologije in stanja maščobe 15 posameznikov. Zbranih in obdelanih je bilo 102 vprašalnikov in več kot 80 ustnih sporočil. Delno uporabljeni materiali našega študenta A.A. Antonov zbral v okrožju Olekminsky.

Sodobni rjavi medved znotraj Yakutije se je očitno razvil v poznem pleistocenu, kjer je živela majhna sodobna vrsta Ursus

arctos. Obstajajo različni pogledi na sistematično lego na podvrsti sodobnega rjavega medveda v Jakutiji. Po navedbah S.U. Stroganov znotraj zahodne Jakutije naseljuje razmeroma večje podvrste kot v severovzhodni Jakutiji - U. arctos arctos. Vzhodna meja njenega območja poteka ob reki. Lena Številni kasnejši raziskovalci 6, 7, 8, 9 ugotavljajo, da je v mejah sodobnega Yakutia poseljena ena majhna podvrsta. F.B. Černjavski ga navezuje na U. a. yeniseensis Ognev, 1924, katerega obseg zavzema celotno severovzhodno od Sibirije. G.G. ima drugačno stališče. Boeskorov, ki nakazuje, da znotraj Jakutije živi neodvisna podvrsta. Ti obstoječi različni pogledi na taksonomijo rjavega medveda v Yakutiji in na skrajnem severovzhodu Sibirije so razloženi z zelo močno spremenljivostjo kranioloških in dimenzijskih kazalcev, pa tudi barvanjem lasne linije medveda, tudi na majhnih ozemljih. Nakazala se je močna variabilnost teh indeksov rjavega medveda v Palearktiki in Nearktiki

prej S.I. Ognev, E. R. Hall in K. R. Ktison, V.G. Heptnerid. .

Gradivo o meritvah lobanje in telesa (tabela 1)

Za Zahodno Yakutijo živijo razmeroma veliko posameznikov kot na severovzhodu Jakutije.

Dimenzije lobanje in telesa rjavega medveda v Zahodni Jakutiji

Meritve Samci

n M + m Omejitev n M + m Omejitev

Kondilobazalna dolžina 18 317,0 + 1,7 288,0-340,0 9 271,2 + 2,9 265,0-280,0

Dolžina zob 18 78,1 + 1,3 70,0-82,0 9 70,5 + 1,6 67,0-72,0

Sprednja dolžina 18 131,1 + 0,8 120-151,0 8 114,4 + 2,3 109,0-117,0

Dolžina nosnih kosti 15 91,1 + 2,3 88,0-99,0 9 75,2 + 2,7 73,0-85,0

Širina mastoida 18 165,5 + 2,7 161,0-180,0 9 130,7 + 1,7 125,0-135,0

Višina vrha 17 101,1 + 0,8 94,0-110,0 9 89,1 + 0,8 85,0-92,0

Postorbitalna širina 18 75,3 + 0,8 68,0-80,0 9 70,6 + 1,3 67,0-72,0

Višina v vihru 6 13,1 + 1,7 100,0-119,0 7 80,0 + 1,9 77,0-90,0

Dolžina telesa 6 191,0 + 2,5 170,0-215,0 7 142,0 + 1,3 139,0-148

Poševna dolžina telesa 6 110,0 + 2,1 103,0-117,0 7 85,0 + 2,5 67,0-91,0

Barva dlake rjavega medveda v Yakutiji ima veliko individualno spremenljivost in se razlikuje od svetlo rumene do skoraj črne. Posebej temni primerki najdemo na jugozahodu. Moški v starosti 9 let, ujet v porečju. Biryuk (levi pritok reke Lene) je imel bleščečo črno barvo z rahlo rjavo prevleko na vihru. Zver približno enake barve je dobila V.A. Tavrovskega in drugi na grebenu Ust-Vilyui. Izredno svetlo barvo medvedove kože - svetlo rumeno po celotni površini, smo opazili v okrožju Zhigansky. Zelo redko najdemo (n = 2) posameznikov z belo "kravato" na vratu. Pri takšnih živalih je barva hrbta temna z rahlo nevihto. Večina (89,9%) medvedjih kož je imela nevihto po celotni površini hrbta.

Dolžina dlake pri živalih različnega spola in starosti ni enaka. Na različnih delih telesa je drugače. Pri odraslih samcih (n = 15) je dolžina dlake na ramenski lopatici 70-80, na ramenih 90-95, na grebenu 75-85, na trebuhu -110-120 in na bokih 80-85 mm. Pri samcih srednjih let je dolžina las 80-85, 110-115, 75-85, 130-135, 90-100 mm oziroma (n = 20). Pri odraslih samicah je dlaka vedno nekoliko daljša kot pri samcih kovalnic. Posebej dolgi lasje rastejo na meji trebuha in na straneh, zato se samice zdijo bolj poraščene.Pri novorojenčku medvedku (n = 1) je črta las kratka, tesno ob telesu. V

mesečni pramen (n = 2) postane precej dolg in puhast.

Kot vidite, so zgornji materiali (naši in literarni) nepomembni, kažejo veliko individualno spremenljivost medveda in ne zagotavljajo zanesljivih razlogov za določitev njegove podvrste. Zato je za določitev sistematičnega položaja medveda potrebno imeti dovolj morfološkega materiala iz vseh regij Jakutije.

Sodobna paleta rjavega medveda v Yakutiji je podana v številnih naših delih 14, 15, 16, 17. Prej A.A. Romanov je opazil rjavega medveda v pritokih reke. Anabar-Unja, Oyun Uryaga in pritoki reke. Olenek-Bur, Keli-mer in Horbusonka. Na podlagi teh podatkov V.I. Belyk in V.A. Tavrovsky in drugi so verjeli, da območje rjavega medveda v severozahodni Jakutiji zavzema celotno podobmočje severne tajge. Ti podatki med našimi dolgimi terenskimi študijami (1971-1990) v različnih delih regije niso bili potrjeni. Poleg tega pri zračnih pregledih divjih severnih jelenov populacije Bulun (junij-julij 1975–1985) rjavega medveda nismo upoštevali v redko stoječih macesnovih gozdovih v regiji. Vprašalnik in ustna poročila anketirancev prav tako ne kažejo habitata te vrste v okrožjih Anabar in Olenek. Očitno gre za zelo redka srečanja medveda, ki jih navaja A.A. Romanov, so bili rezultat njegovega klica iz

porečje spodnjega toka reke. Lena Podobni primeri redkega vstopa samskih posameznikov iz porečja reke. Lena in kasnejša oskrba nazaj sta na voljo v profilih anketirancev s. Taymylyr.

Severna meja razpona v tej regiji prehaja skozi porečja zgornjih tokov levih pritokov reke. Vilyuya-Marches, Tyukyan in Tyung. Na območju. Eyk, ki se nahaja na rečnem toku. Vilyuya in Olenka (66 ° S), ta vrsta ne živi stalno 15, 16. Relativno pogosto se pojavlja v porečju srednjega toka reke. Marši. Sledi dejavnosti vrste so opažene tukaj ob ustju reke. Kurung Uryakh (desni pritok reke Hanni) in na bregu reke Marši. Odsotnost rjavega medveda v pomembnem delu Zahodne Jakutije je zelo zanimiva, saj njegov obseg v osrednji Sibiriji zajema celotno ozemlje te regije. Pogosta je v gorah Putorana, posamezni pristopi pa so opaženi celo proti severu - do 74 ° S .

V dolini spodnjega toka reke. Medved Lena naseljuje do 71 ° S in redno gre severno od te točke. Občasno lahko leži tu v brlogu. Na desnem bregu reke. Njeni najbolj severni pristopi Lene so zabeleženi na območju reke. Kendey (72 ° S).

V severovzhodni Jakutiji ta zver 6. in 15. junija naseljuje celotno gozdno območje in v poletnem obdobju vstopi v območje tundre, kjer občasno leži v oblogi. V podmoni redko stoječega macesnovega gozda je precej redka vrsta in na večjih območjih je lahko precej dolgo odsotna. Med našim terenskim delom v letih 1991-1997. v porečjih spodnjih rek reke. Yana in Omoloy to ni veljalo na območju s. Khayyr, vas Ust-Kuyga, pa tudi v zgornjih porečjih rr. Chroma, Berelekh, Uyandino (greben Polous in sosednja ozemlja).

V porečju spodnjega toka reke. Indigirki ta vrsta stalno živi do severne meje gozda macesna (70 ° 20 'S). Od tu pogosto vstopi v območje tundra, najbolj oddaljen primer srečanja z njim pa je bil zabeležen v območju ustja reke. Krom (71 ° 30 'S). V obdobju rednih letalskih raziskav divjih severnih jelenov prebivalstva Yano-Indigirja (1975-1985) na velikem Yano-Indigirski nižini nismo registrirali rjavega medveda. V obdobju po letu 2000 lokalni ribiči in lovci poročajo o pogostih primerih vstopa te živali v območje tundre in propadanja kolib in zalog. V istih letih smo na območju reke Erge-Uryakh (10–15 km od Chokurdakh) zabeležili samske in skupine po 2-3 posameznika. Opazno povečanje števila te vrste je bilo opaziti poleti in jeseni 2006.

Vzhodno od porečjaIndigirki, severna meja vrst sega nekoliko proti jugu - vzdolž severnih opornic grebena Ulakhan Taas (70 ° S). Te vrste nismo upoštevali v porečjih zgornjega toka pp. Sundrun in Shandrino. Odsoten je bil na Kondakovem visokogorju, kjer je V.A. Tavrovsky Hydr. smatral ga je za običajen vid.

V bazenih rr. Alasei in Kolyma je nadaljnji premik vrst vrst na jug. Kljub temu V.G. Krivosheev jo je registriral na območju Stavinskega kanala (69 ° S), kjer sta rožmarin in ernik tundra.

V pravem času je V.I. Belyk je razložil slabost te vrste v severozahodni Jakutiji s šibko rastjo jagodičja in prevlado lišajev v talnem pokrovu. Vendar v interfluvialnem prostoru rr. Vilyuya in Olenka, projektivni pokrov združenja lingonberry-golub-ne-rožmarina predstavlja 20-50% tal. Ista združenja v porečjih. Olenka in Malaya Kuonamki prav tako zasedata precej pomembna območja. Zato očitno dejavnik krme ni glavni razlog za odsotnost medveda na tem ozemlju. Enakomernost pokrajine, močna nasičenost tal z vlago zaradi zaledne zamrznitve, zelo majhna globina sezonskega odmrzovanja tal in njena velika vsebnost ledu ne omogočajo vzpostavljanja oblog, kar je razlog za odsotnost medveda tukaj. Zaradi raznolikosti pokrajin v gorskih sistemih Putorane in severovzhodne Jakutije lahko ta vrsta najde kraje, ki ustrezajo njenim zahtevam glede zasnove brloga, kar povzroča njeno razširjenost v severnem toku gozda in vhodih v območje tundra.

V prvih dneh po odhodu iz obloge živali ne odidejo daleč od nje. Naknadno preidejo v borove grive, na južnih pobočjih rečnih dolin ali se dvigajo do zgornjih stopenj gričev, kjer raste cedrov elfin - Pinus pumila Rgl. Medvedi v te biotope privlačijo zgodnje taljenje snega, odmrzovanje jagod jagod - Vaccinium vitis-ideae L., ohranjanje stožcev grmov cedrov škratov na grmovju in zgodnja vegetacija travnatih rastlin. Poleg tega v dolinah manjših rek, zlasti na severovzhodu, raste raznolik lov

- Eluisetum variegatum Schlect, ki ima visoke krmne lastnosti in ga pojedo vse rastlinojede živali, vključno z rjavim medvedom. Tamkajšnji prebivalci že dolgo opažajo visoke krmne lastnosti tega lovja - paša v krajih njegove rasti, izmučeni konji in domači jeleni so si povrnili maščobo tudi v najhladnejših zimskih mesecih.

Poleti medved prehaja v poplavne ravnice in rečne doline ter na krajine jezera. Njihova koncentracija v teh biotopih se pojavi po padcu vode v rekah. Na območju največjega razvoja poplavnega območja reke opazimo znatno koncentracijo medvedov na otokih. Lena na odseku od sotočja reke. Aldan in do ustja reke. Linda. Forbs raste na otoških travnikih, ki privablja to zver iz bližnjih gozdov, zlasti iz vrha Verkhoyansk. V literaturi obstajajo podatki o pomladno-poletnih migracijah medveda iz zahodnih robov grebena Verkhoyansk - Ust-Vilyuisky,

Muosochanski, Kuturginski, Munysky in Sordochinski v poplavnem območju reke. Lena in njeni pritoki. V drugih regijah Jakutije se medved poleti koncentrira tudi v poplavnih ravnicah in rečnih dolinah, kjer se prehranjuje s travnatimi rastlinami in jagodami, ki dozorijo v juliju: rdeče-Ribes rubrum L. in nizko cvetoče - ribeza Ribespauciforum Turez.

Avgusta sledi naslednja prerazporeditev vrste po biotopih. Do tega trenutka zorijo borovnice - Vaccinium uliginosum L., lingonberry - V.vitis-ideae L. in vegetacija zelnatih rastlin je končana, njihovi vegetativni deli so mineralizirani, živali pa koncentrirane v gozdnih biotopih, kjer rastejo in dajejo obilne letine borovnic in lingonberry. V južni in jugozahodni Jakutiji konec avgusta zorijo seme sibirske cedre - Pinus sibirica (Ruhr) Mayr, v letih žetve pa se medvedi koncentrirajo v cedrovskih gozdovih.Obilni pridelki semen cedre se ponovijo po 6-7 letih, v intervalih med njimi pa leta s povprečnim, šibkim in zelo nizkim donosom. V letih šibkega in nizkega donosa cedrovih semen sta glavni ribiški hrani borovnice in lingonberry. Med zorenjem pritlikavih semen cedrovine v južni in severovzhodni Jakutiji pride do koncentracije živali v grmičih tega grmovja. Na istih mestih držijo spomladi, saj stožci s semeni odpadejo šele poleti prihodnje leto. V Južni Yakutiji se letine nabiranja pritlikavih cedrov semen ponovijo po 2 letih, na severovzhodu - po 5-6 letih.

Septembra se začne prehod živali na kraje naprave den. Ta sezonska sprememba postaj se običajno zgodi na posameznih mestih. Le v gorskih območjih so usmerjene selitve na poletne in jesenske postaje, ki včasih potekajo na večjih razdaljah - do 60-70 km in več. Hkrati medvedi, ki so se poleti naselili v poplavnih območjih rek in otokov, prečkajo velike in majhne kanale in celo tako velike vodne ovire, kot je kanal reke. Lena

V gorskih tajgah južne in severovzhodne Jakutije so gostote najpogosteje na južnih, zahodnih in manj pogosto vzhodnih pobočjih s strmostjo 15–20 °. V Srednji in Jugovzhodni Jakutiji v strukturi jezer niso bile vzpostavljene podobne usmeritve držav sveta. Glavno vlogo pri izbiri kraja za nastanek den je vrsta tal, globina odmrzovanja tal, značilnosti permafrosta in bližina podzemne vode. Na območjih z visoko stopnjo tesnobe se zdi, da živali slabo reagirajo na stalen hrup, na primer hrup motornih vozil in včasih uredijo brlog v neposredni bližini virov hrupa. Naseljena brlog smo odkrili v 5-10 km avtoceste Amur-Jakutsk, kjer je slišnost hrupa vozil zelo dobra.

Medved skrbno izbira mesta za napravo den in v iskanju krajev, ki ustrezajo njegovim zahtevam,

lahko vrže že začete, včasih že skoraj dokončane žlice. Tudi v razmeroma visoki gostoti vrste so mesta, primerna za nastanek brlog, navidezno omejena in zver pogosto uporablja stare ali kopa nove v bližini starih. Na sotočju Lena-Amginsky smo našli šest brstov, izkopanih v različnih obdobjih, ki se nahajajo 5-6 m drug od drugega. Očitno jih je medved nekajkrat uporabljal.

Na nižinskih območjih živali v začetku septembra pripravijo brlog in se nato izogibajo. Najpogosteje se lasje nahajajo pod koreninami dreves. V osrednji in jugozahodni Jakutiji smo odkrili 36 jarkov, od katerih je bilo 20 zgrajenih pod macesnom oz.

3 - pod cedro, 2 - pod borom, 2 - pod brezo, 3 - pod kupolo mravljišča, 3 - pri mladem macesnu in 3

- v bor. Imeli so naslednje povprečne velikosti: premer "čela" je bil 0,6 x 1,0 m, globina 2-3 m, višina in širina komore 0,8-2,0 m. Rog je potopljen v rov in konča s komoro, ki ima debelino stelje 2030 cm. Za leglo žival nabira grmičevje, mah in lišaje, ki rastejo v njeni neposredni bližini. Isti material je nabavljen in zložen ob čelo in služi za njegovo zapiranje, saj se temperatura zraka znižuje. Zver raztrese zemljo, vrženo ven pri kopanju brloga, in po padcu snega je brlog precej težko opaziti.

Očitno medved redko prireja nadzemne brloge. Edini primer, da najdemo spečo zver pod krošnjo male smreke, opisujemo pri nas v porečju reke. Aldana Očitno je bil posameznik prestrašen od lovcev iz brloga, ki niso našli drugega in je ležal pod krošnjo majhne smreke, saj si je sam uredil leglo vej smreke, grmovnic in mahov. Mlada smreka, pod katero je ležal, je bila do svojega odkritja precej močno prekrita s snegom.

Živali, ki so jih lovci vzgojili iz brloga, najpogosteje ležijo v starih, ki jih dobro poznajo. Hkrati se odpravijo na brv in poskušajo zmešati svoje sledi. Dvignili so nas iz brloga 30. oktobra 19693 dni pozneje je odrasli moški ležal v starem, ki se nahaja v borovcu. Razdalja med temi jarki je bila približno 14 km, toda v 3 dneh je zver prešla več kot 40 km. Obenem je zver zdržal splošno smer gibanja do tega brloga, čeprav je poskušal zmešati svoje sledi. Med sledenjem je bilo ugotovljeno, da je zver izbrala majhna snežna območja, naredila ostanke pod krošnjami dreves - bora in smreke ter hkrati položila glavo v smer, iz katere prihaja. Še ena zver, ki so jo vzgojili lovci v porečju. Buotamy (desni pritok reke Lene), je ležal v oblogi, ki se nahaja 5-6 km od starega. Kljub dokaj nizki temperaturi zraka (-32 ° C) je prevozil 15-16 km, hkrati pa poskušal zmešati tudi svoje sledi. Podobne primere iskanja in pojavljanja v starih plaščih prestrašenih živali smo oktobra opisali tudi v drugih regijah Jakutije.

V gorskih taigah regijah severovzhodne Jakutije je močvirje zgraditi v jamah, pod krošnjami kamnin, na dnu pobočij med velikimi kamnitimi lesenimi površinami. Vendar pa, kot ugotavljajo omenjeni raziskovalci, so taki brsti precej redki.

Po vsej Yakutiji je čas, da se medvedi odpravijo v svoje goste, konec septembra in začetek oktobra, odvisno pa je od debelosti zveri in vremenskih razmer. Nekateri posamezniki lahko vodijo aktiven življenjski slog do konca oktobra. Najpogosteje gredo živali v svoje brlog pred snegom ali ob dnevih s snegom. V obdobju pojavljanja se živali približajo brlogom in poskušajo skriti svoje sledi. 29. septembra 1980 smo v majhnem snegu zasledili 7-8 letnega medveda, ki je hodil proti denu. Med sledenjem je bilo odkrito, da je zver naredila neskončne zanke, se obkrožila v debelinah mladega macesna, ponekod se vrnila po svojih sledih in naredila dirke za grmovjem, hodila po podrtem drevesu, smer gibanja pa je bila proti vzvodju enega od pritokov reke. Lutengi. Čez dan sledenja smo prehodili več kot 15 km, na dveh mestih našli tekočino, očitno je zver očistila prebavila pred nastankom "plutovine". Na ta dan nismo našli brloga. Močan sneg je zapadel ponoči in skrival sledi zveri. Poleti naslednje leto smo odkrili lansko desetletje 10 km od kraja, kjer smo prišli med jesensko sledjo medvedje. Urejena je bila v zgornjem

reka, ki teče v reko. Borulakh (levi pritok reke Mundu-Ruchu)

Ko je bil medved prvič v brlogu, je bil zelo občutljiv in v nevarnosti zlahka vstane in ga zapusti. Sredi zime je zver že tesno.

Medvedi v aprilu zapustijo den. Najzgodnejši datumi njegovega srečanja na grebenu Verkhoyansk so 14. aprila, v jugozahodni Jakutiji 28. aprila. Samice z enoletnicami izhajajo iz brloga veliko kasneje kot samci. V porečju Nui (levi pritok reke Lene) je samica z dvema letnikoma zapustila brlog 9. maja 1969, ko snežna odeja še ni povsem izginila. V letih, ki so v fenoloških pogojih povprečna, se sprostitev zob z letnicami iz obloge pojavi v drugem ali tretjem desetletju maja. Do tega časa se snežna odeja uniči, na dobro ogrevanih površinah pa se pojavi zelena trava.

Glavna krma medveda je zelenjava, katere sestava v večjem delu Jakutije se nekoliko razlikuje in je odvisna od njihove letine. Sestava se razlikuje glede na letne čase, odvisno od njihovih krmnih vrednosti in stopnje razpoložljivosti (tabela 2). Medved jedo travne rastline spomladi in v prvi polovici poletja. Od druge polovice poletja se uživanje zeliščnih rastlin zaradi mineralizacije vegetativnih delov močno zmanjša ali skoraj nemogoče prebaviti v prebavnem traktu.

Hrana z medvedom v Srednji, Južni in Jugozahodni Jakutiji

(% od pregledane količine iztrebkov)

Vrsta krme Srednja Jakutija Južna Jakutija Jugozahodna Jakutija

Junij (n = 20) julij (n = 15) avgust (n = 40) julij (n = 18) avgust (n = 99) maj (n = 5) junij (n = 9) avgust-september (n = 33)

Zeliščne rastline 75,0 40,0 7,5 83,3 33,0 80,0 66,6 -

Poganjki in listi 40,0 - - 27,7 - 20,0 11,1 -

borovnice - 66,6 52,5 - 81,9 - - 54,5

lingonberry 50,0 33,3 70,0 55,5 88,8 40,0 22,2 75,7

ribez - 40,0 - - 25,5 - - 18,1

z nizkim cvetjem - 6,6 2,5 - 3,3 - - 3,3

rdeči ribez - - 5,0 - 15,5 - - 27,2

ptičja češnja - - - - 5,5 - - 15.1

maline - - 7,5 - 15,5 - - 15,1

Lesni lišaji - - 5,0 - - - - -

Borove iglice - - 7,5 - - - - 18.1

Cedrove igle - - - - 5,5 - - 15.1

Macesen poganjki 5,0 - - 22,2 - 20,0 - -

rastline 40,0 - 12,5 16,6 18,2 40,0 11,1 -

cedra - - - - 59,6 - - 45,4

cedrov škrat - - - 55,5 33,3 - - -

tiste plenilca. Izjema je pestra krošnja, ki skozi vse leto ne izgubi svojih krmnih lastnosti, medved pa jo poje ves čas budnosti.

Od zelnatih rastlin žival raje žita, forbs in nekoliko manj sedla. Spomladi, preden se začne vegetacija, jedo travnate krpe, liste borovnice in borovnice. Nanašajo se na prisilno hranjenje, saj lahko napolnijo prebavni trakt zveri le lajšanje lakote. V tem obdobju medved porabi preostale rezerve maščobe, ki živalim zagotavljajo energijo pred vegetacijo zelnatih rastlin. V prvem desetletju maja 1968 je bil v okrožju Gorny pridobljen odrasel moški s plastjo podkožne maščobe 2-3 cm. Obstajajo dokazi, da lahko v osrednjem Sibiriji podkožna maščoba posameznikov, ki zapuščajo brlog, doseže 4-5 cm.

Glavna hrana te vrste v večjem delu Jakutije so borovnice in lingonnice. Vrednost teh jagodičja kot virov rezerve energije je različna. Za borovnice je značilna visoka vsebnost sladkorja, zato se živali v obdobju oskrbe z energijo raje hranijo z borovnicami. 2 meseca živali, ki se prehranjujejo z borovnicami na južnem delu Daljnega vzhoda, živali pojedo do 43% letine borovnic na otoški gazi in na splošno pojedo do 7% njegove letine. Po navedbah A.A. S obilno letino Scriabin daje do 1300 borovnic na Daljnem vzhodu, povprečno 700 in slabih -240 kg / ha. V Jakutiji takšni izračuni produktivnosti borovnic niso, vendar v južni Jakutiji (regije Aldan, Neryungri) skoraj letno opazimo obilne letine borovnic. Jagode borovnic zorijo konec julija in v začetku avgusta in se hranijo na grmovju, dokler ne zapade sneg.

Lingonberry raste na celotnem gozdnem območju Jakutije. Jagodičje jagode so še posebej dragocene po tem, da jih hranimo na grmovju do konca julija prihodnje leto. V obdobju po odhodu iz brloga medved poje ohranjene jagode lingonberry. Po obilnem pridelku jagodičja na križišču Leno-Amginskega leta 1984 so bili vsi iztrebki medvedov (n = 7), pregledani junija 1985, vsebovali jagode in liste borovnice. Na podlagi gradiva P. A. Timofejeva in T. N. Petrova iz enega ha macesnovih gozdov lahko proizvede do 721,5 kg jagod borovnic, vendar v letnih letih njihove zaloge znatno presegajo to številko. Značilnost plodovanja borovnic in brinovih borovnic je pomanjkanje popolne odpovedi pridelka njihovih jagod na velikih površinah. Zato medved skoraj vsako leto najde zadostno količino krme za vabo. Druge vrste jagodičja (rdeča in ribeza z nizko cvetočo itd.) Zorijo konec julija-začetek avgusta in so zaradi nepomembne razporeditve medvedje prehrane le malo pomembne. Malo bolj pomembna je ptičja češnja, ki

Raste v dovolj velikih gustinah v rečnih dolinah jugozahodne Jakutije.

V gorskih in gorskih regijah Tajge v južni in severovzhodni Jakutiji so v prehrani medveda velikega pomena oreščki borovega medveda, ki tvorijo podvrsti pas grmičevja. Te cenoze zavzemajo 5,58% gozdnega pokrova Jakutije.

Na jugozahodu in ponekod v Južni Jakutiji je krma za medvedje seme sibirske cedre. Čisti cedrovi gozdovi rastejo v majhnem številu na vrhovih in na zgornjih delih grebenov. Najpogosteje je cedra del sestojev macesna, borovega macesna in smreke. Obilni donosi semen sibirske cedre se ponovijo po 6-8 letih, opazimo med, povprečnimi, šibkimi in vitkimi leti. Potrošnikov cedrovih semen je veliko, odvisno od stanja pridelka pa so cedrovi oreški konec avgusta in sredi septembra popolnoma uničeni. Poleg tega se je povečala lokalna letina pinjola, kar je ena od postavk njihovih družinskih prihodkov. Zato so cedrova semena v prehrani medveda pomembna šele konec avgusta - začetek septembra (tabela 2).

Krma za živali v prehrani medveda ima razmeroma majhen prostor. Najraje spomladi poje hrano za živali. Od tega so mravlje, ki jih pogosteje jemo spomladi in zgodaj poleti, velikega pomena pri prehrani te vrste. Poleti, ko medved preide na rastlinojedo vrsto hrane, se vrednost mravelj nekoliko zmanjša in se ponovno poveča konec avgusta - septembra (tabela 2). Intenzivno prehranjevanje mravelj v prvem obdobju po odhodu iz den je posledica njihove razpoložljivosti, visoke vsebnosti kalorij in očitno potrebe v kislem okolju za obnovo prebavnega sistema po dolgem zimskem spanju. Kot ugotavlja B.C. Pazhetnov, ličinke in lutke mravelj dobro pojedo enoletnice med prehodom na prehrano odraslih. Ugotovili smo, da jedo (uničene mravljišče in ostanke mravljinčevih pokrov v iztrebkih) medved naslednjih vrst - Formica picea, F. execta, Lasius niger, L. flavus, Myrmica riginodis in Camponotus saxatilis, vendar ima prednost predstavnike rodov Formica in Camponotus.

Skupaj smo pregledali in preučili 275 uničenih mravljišč, vključno z zemljo - 183 vrbov in mrtvega lesa - 92. Medvedu so najbolj privlačne velike mravlje rdečih gozdnih mravelj. Nekaj ​​mravljišč, ki jih je zver uničila, so prebivalci opustili (n = 51), ostali pa so delovali. Med pridobivanjem zemeljskih mravelj medved običajno uniči zunanjo kupolo in poškoduje gnezdilno komoro, vzglavnik in podzemni prehodi pa ostanejo nedotaknjeni. Najpogosteje se takšna mravljišča obnovijo. Z uničenjem podzemnih prehodov mravljišča ne bodo več obnovljena. Mravljišča so popolnoma uničena

rod Camponotus, razporejen po štorih in odmrlih gozdovih. Druge vrste nevretenčarjev medved poje po naključju.

Medved skupaj z lastniki mravljišč poje gradbeni material, ki spomladi pomaga tudi pri obnavljanju njegovega prebavnega aparata in jeseni sodeluje pri tvorbi "plute" v črevesju. Pregledane "plute" (n = 5) so vsebovale gradbeni material mravljišč, kitajske pokrove mravelj in ostanke listov borovnice. Služijo tudi kot odvajalo za čiščenje prebavil pred padcem v zimski spanec. Pregledana mesta za čiščenje prebavil (n = 7) so vsebovala kitove pokrove in gradbeni material rdečih mravelj, listov borovnice, borovnic in lingonberry.

V prehrani te zveri imajo vretenčarji sorazmerno majhno mesto (tabela 2). V obdobjih gnezdenja in gnezdenja ptičjega življenja posamezni posamezniki namenoma iščejo gnezda in lovijo plete vodnih ptic in vrst ptic. Spomladi in jeseni uniči grablje čipsa, jedo pa ne le svoje rezerve, ampak tudi same živali. V dolinah rek reke Tajge se pogosto pojavljajo sledovi njegovega lova na mišje podobne glodalce, ki jih lovi in ​​odtrga trav ter z njim svoj plen. Na območjih z visoko gostoto ščetin so se posamezniki začeli specializirati za odvzem tega glodavca. Začnejo kopati luknje z vodnim robom in ujamejo celotno lego. V reki r. Indigirki, opazovali smo, kako dva medveda preverjata ribiško mrežo z obeh koncev in dobila ribe, ki so jih pojedli, ko so bili v vodi. Najpogosteje zver potegne mrežo na obalo in poje ribe.

Relativno redki so primeri napadov medveda na prostoživeče kopitarje (tabela 2). V daljšem obdobju terenskega dela (od leta 1975 do 1990) v reki Leno-Aldan smo zabeležili le 4 primere lova medveda na losa. Od tega sta dva posameznika (enoletnice in 4-letni moški) ujeta v vodo. Medved je odraslega samca dvignil 27. oktobra 1980. Hkrati se je sam hudo poškodoval v predelu trebuha, kjer so med obdukcijo odkrili veliko krvavitev. Na kraju napada je bilo poškodovano dokaj veliko območje mladega macesna, kar kaže na močno odpornost, čeprav je oslabila po lovu. Ta napad na losa je bil očitno povezan z nagonom shranjevanja hrane. Plen je pokopal cel.Ko so medveda odprli, je bil njegov prebavni prazen prazen, razen že oblikovane plutovine. Zver je bila povprečne debelosti in menda je med prehodom v brlog srečala losa.

V anketnih vprašalnikih (n = 102) in ustnih poročilih (n = 80) so anketiranci ugotovili le štiri primere, ko je medved pojedel mladega losa. Pri obdelavi gradiva Kronike narave državnega rezervata Olekminsky za obdobje 1988-1998. naš študent A.A. Antonov je montiral 13 napadov na divje kopitarje, vključno z losom

- 11, na severnih jelenih - 1 in na mačurijskega jelena - 1. Enaki redki primeri napada tega plenilca na divje kopitarje so bili zabeleženi v severovzhodni Jakutiji 6, 30, v Sibiriji in na Daljnem vzhodu 31, 32, 33, 34 itd. .

Žrtve medveda so pogosteje domače živali - konji, govedo itd., Žival napada domače živali, tudi če ima zadostno količino druge krme. Posamezni posamezniki se včasih specializirajo za vzrejo domačih živali in lahko v kratkem času ubijejo veliko število živine. Leta 1976 je medved v okrožju Verkhoyansk uničil 20 glav goveda. Glede na vprašalnike in podatke raziskovanja, ki jih je zbral A.A. Antonov v okrožju Olekminsky od leta 1994 do 1999. medved je izvršil 102 napada na domače živali, tudi na konje - 45, na domače jelene - 32, na govedo - 20 psov - 5. Najpogosteje se medved nauči jesti hišne živali, ki so jih prinesli zunaj naselij, in pozneje specializiran je za napade hišnih ljubljenčkov. Poleg tega napad medveda na konje in govedo olajša paša na odročnih pašnikih brez nadzora pastirjev. Ista specializacija posameznih osebkov medveda za pridobivanje domačih živali je bila zabeležena v okrožju Turukhansky v Krasnojarskem.

Kanibalizem medveda se kaže v vitkih letih. To je leta 1969 zabeležil A.N. Gryaznukhin v porečju. Tokko (ustna komunikacija), ko je vezalna palica našla majhno samico, ki spi v brlogu, jo je ubila in pojedla. Potem je ležal v tej jami, kjer so jo dobili lovci. Dva poročila anketirancev vsebujejo podatke o primerih, ko so samci ubijali in pojedli samice v oblogi. Primeri kanibalizma so bili opaženi v drugih regijah Jakutije in v Sibiriji 21, 32.

Na nižinskih območjih v Srednji Jakutiji in Verhojanski depresiji se na velikih območjih redko pojavljajo izpadi borovnic in brinov, zato ročice tu niso registrirane. V gorskih tajgijskih regijah južne in severovzhodne Jakutije na redkih območjih redko opazimo tudi naključje slabe letine jagod in oreščkov cedrovega pritlikavca. Kljub temu je v bazenih rr. Tompo in Olekma sta se večkrat pojavila palice. Stroga periodičnost njihovega videza ni bila ugotovljena. V bazenu-ner. Kot Olekma so bili registrirani v letih 1964, 1965, 1969, 1976, 1978, 1979, 1984, 1985, 1993 in 1995. Razlogi za pojav povezovalnih palic so različni. Najpogosteje so to zelo stari posamezniki, ranjene živali, redkeje - izčrpani posamezniki ali živali, ki so bile prisiljene zapustiti svoje obloge. Vzroki za izjemno izčrpanost niso vedno povezani z odpovedjo dovajanja glavne vabe. Medved je velika in močna zver, ki lahko, če ne pobere glavne krme ali gozdnih požarov, opravi oddaljene potepe, zaradi česar najde mesta z zadostno zalogo hrane. Možen vzrok za močno izčrpanost

posamezni posamezniki so lahko bolj okuženi s helminti. Po mnenju anketirancev so vse strelne palice močno izčrpane, mišice in vsi notranji organi so prizadeti številni helminti. Do konca novembra povezovalne palice izginejo, saj med nastopom hladnega vremena umrejo zaradi izjemne izčrpanosti ali zmrznejo. Na jugozahodnih špranjih vrhova Verkhoyansk A.N. Gryaznukhin je leta 1958 odkril štiri mrtve živali, ki so imele izredno izčrpanost in močne ozebline okončin.

Slani hrošč velja za poseben primer litofagije. Sorbenti, ki jih zaužije žival, sodelujejo pri uravnavanju metabolizma vode in soli, pri izločanju presnovnih produktov in pozitivno vplivajo na mikrofloro prebavnega trakta. Junija in julija 1984 smo na solnih lizah opazovali dva medveda, kamor je prišel tudi los. Na drugem mestu smo našli sledi več posameznikov, ki so lizali bočasta tla. Pri analizi iztrebkov, najdenih tukaj, so bile najdene majhne vrečke ca in temen substrat, podoben černozemu (n = 8).

Vzreja medveda je slabo razumljena. Samice dosežejo puberteto v četrtem letu življenja. V razmnoževanju ne sodelujejo letno, čeprav se zdi, da jih v estrusu vsako leto vročino. Samo v enem vprašalniku anketirancev iz okrožja Olekminsky so podatki o proizvodnji medveda z dvema letnikoma in enim lončkom. Glavni razlog za neudeležbo samic v procesu parjenja letno je očitno pojavljanje nagona ohranitve prstkov, saj so samci med sezono rutenja zelo vznemirjeni in agresivni in ko samice srečajo mladiče ali jih odganjajo, pogosteje pa jih pobijejo in pojedo.

Večina raziskovalcev verjame, da se medvedka dirka v Srednji in severovzhodni Sibiriji odvija v juniju-6, 7, 31, 32, itd. Sezona parjenja se podaljša, odvisno od fenoloških značilnosti leta in geografske lege območja. Tudi v istem kraju pri različnih posameznikih lahko poteka v različnih obdobjih. V zvezi s tem se datumi rojstva mladičev podaljšajo - od januarja do marca. Menijo, da nosečnost medvedka traja približno 7 mesecev. Vendar zanesljiv čas njihove nosečnosti ni znan. V znanstveni literaturi in poročilih anketirancev ni podatkov o odprtju nosečih samic v oktobru-novembru. Če lovci pri rezanju trupov miniranih medvedov morda ne bodo pozorni na drobno sadje, potem morajo znanstveniki pri ogledu genitalij popraviti obstoječe zarodke. O. Tanner ob ugotovitvi prisotnosti latentne faze v razvoju oplojenega jajčeca določa njegovo trajanje, dokler samica ne nabere zadostne količine maščobe. V okoliščinah Jakutije medved pridobi največ maščobe do obdobja pojavljanja v jeseni, tj. septembra-oktobra. Kljub temu pri ženskah, ki so jih pobrali novembra, ni zarodkov. Morda so v tem času še vedno tako majhni, da kdaj

vizualni pregled ženskih spolovil za ugotavljanje prisotnosti zarodkov je skoraj nemogoč. Latentna faza razvoja oplojenega jajčeca se lahko nadaljuje v novembru-decembru, odvisno od časa pokrivanja samic. V decembru so pri posameznih samicah odkrili dokaj velike zarodke. Kot ugotavlja S. K. Ustinov decembra 1986 in 1987 v regiji Baikal so bile pridobljene tri čebelice potapljači, pri katerih je bila masa zarodkov od 200 do 300 g.

Medvedje mladiči se rodijo s telesno težo 300-350 g. Leta 2003 se je medved rodil v živalskem vrtu Orto-Doydu januarja. Teža novorojenčka je bila 296 g, dolžina telesa 214 mm. Medved je bil prekrit s kratkimi, tesno prilegajočimi lasmi. Imel je precej velik jezik, očitno se z njegovo pomočjo medved tesno prilepi na bradavico.

Sl. 1. Medved

Vrednotenje plodnosti samic v vseh objavljenih delih je temeljilo na srečanju samic z mladiči v poletno-jesenskem obdobju. To ne odraža potencialne plodnosti medvedka, ampak kaže število podlestij, ki so preživeli do tega obdobja. Smrtnost mladih živali se pojavlja iz različnih razlogov in je zelo visoka 38, 39. Po mnenju A.I. Krivokhizhina in Yu.M. Dunishchenko, v Sibiriji in na Daljnem vzhodu se število mladičev do jeseni zmanjša za 39,9%, do prihodnjega jeseni pa je število umrlih že 71,4%. Približno enaki podatki - 85% smrti mladih posameznikov v prvih dveh letih življenja poda P. B. Yur-Genson. Smrt mladičev prihaja iz številnih dejavnikov, vendar sta pogoj preskrbe s hrano v obdobju po odhodu iz brlog in čas nastopa tople sezone.V letih z zgodnjo in prijazno pomladjo (pomlad 1992) se rastlinska vegetacija začne precej prej kot dolgoletno povprečje in očitno to prispeva k ohranjanju znatnega dela enoletnic. Novembra letos v porečju. Buotoma, desni pritok reke. Lena, dobljene so bile 2 samice, vsaka pa je imela 3 medvedke. Umiranje mladičev je še posebej veliko v letih s šibkim pridelkom jagod v prejšnjem letu. Poleg tega lahko to poslabša pozni začetek pomladi, ko se zamuja trajnostna vegetacija.

V takih letih so samice z enoletnicami prisiljene široko pohajkovati v iskanju hrane, kar znatno poveča verjetnost smrti mladičev.

Možna plodnost samic je velika in lahko doseže do 5-6 novorojenčkov ali zarodkov 38, 39. Očitno je njihova potencialna plodnost v Jakutiji razmeroma majhna.

Največje število mladičev pri eni samici v Zahodni Jakutiji doseže 3, povprečno število mladičev v mladičih v poletno-jesenskem obdobju pa 2,

4. Med 23 ugotovljenimi mladicami je imelo 11 samic tri, 11 otrok - dve in eno samico - eno leto. Ti podatki so bistveno višji od tistih, ki jih je navedel V.A. Tavrovsky in sod. V Južni in severovzhodni Jakutiji, kjer je bilo po vizualnih opazovanjih in sledenju za eno porodnico samico (n = 84) 1,8 letnika: 7 žensk ima tri, 52 dva in 24 mali medved. Yu.V. Revin idr. Menijo, da je povprečna plodnost medvedov v Zgornjem toku 1,5 mladiča (n = 12): ena samica je imela tri, 4 - dve in 7 - eno mladičo. Tako različno število enoletnic v različnih populacijah medvedov v Yakutiji ni pokazatelj njihove rodnosti, ampak odraža preživetje mladih, odvisno od hrane in meteoroloških razmer v letu.

Družbeno vedenje medveda se kaže v označevanju habitatnih območij, ki služijo kot točke izmenjave informacij v populaciji. V porečju Luteng smo označili 17 mark, od tega 12 - badass, 4 - prigrizki in en glavnik. Odkrit v porečju. Olema oznake (n = 17) so bile narejene na jelki (n = 9), na macesnu (n = 1) in na smreki (n = 7). Večinoma so badasi narejeni s kremplji in manjšimi zobmi (prigrizki). Občasno se naredijo oznake v obliki prigrizkanih vrhov mladih borov na nadmorski višini približno 2-2,5 m. Občasno zver pusti svoje sledi v obliki kardiranja (n = 3). Kot ugotavlja Yu.V. Revin in sod., Medvedje oznake v zgornjem toku so našli le na deblih jelk. Na mestih, kjer ni smreke, živali puščajo sledi po poteh v obliki orehov na drevesih. Ko se približujejo, živali puščajo "sledove". Pogostost lokacije nalepk je v korelaciji s pogostostjo obiska biotopa.

Posamezne odseke zveri lahko uporabljate dlje časa.

Torej, v porečju reke Kudumah, desnega pritoka reke. Lutengi, približno 28 km dolgi, bivanje samca in odrasle samice smo opazili pri nas

Sedem let. Tu so živali imele oznake na drevesih in poteh, položenih vzdolž rečnega dna. Takšni stalni habitati medveda so opisani v porečju. Adychi, v dolini reke. Nera in v Zahodnem vstaju 6, 33.

Nalezljive bolezni medveda v Yakutiji niso označene. Po gradivu N.M. Gubanova, ogorčice Dirofilaria ursi, Uncinaria skrjabini, Toxascaris transfuga so bile najdene pri helmintih. Povprečni obseg invazije je bil 87,5%, intenzivnost pa 165 ind. Zaradi sorazmerno nizke okužbe ti helminti ne morejo predstavljati resne nevarnosti za zver in povzročajo zmanjšanje njenega števila. V zadnjih letih je zlasti zaskrbljujoče povečanje števila živali, okuženih s Trichinella spiralis. Uporaba pisno slabo steriliziranega (kuhanega in ocvrtega) okuženega mesa tega plenilca je vzrok za človeško trihinozo in, če je močno okužen, lahko privede do njegove smrti. V zadnjih letih se je na območju Aldana, Neryungrinskega in Olekminskega v Jakutiji opazila okužba s trihinelo te zveri.

Na podlagi vprašalnikov in podatkov iz anket, lastnih zemeljskih in letalskih raziskovanj na območju Jakutije, smo s povprečnimi kazalniki gostote rjavega medveda identificirali štiri okrožja: območje z visoko gostoto - 0,08-0,09, s povprečjem - 0,05-0,06 , z nizko - 0,0120,02 in zelo nizko - 0,005 posameznikov na 1000 ha.

Sl. 2. Porazdelitev in gostota rjavega medveda v Jakutiji:

1 - meja obsega, 2 - posamezni pristopi, 3 - zelo nizka gostota, 4 - nizka, 5 - srednja, 6 - visoka

Porazdelitev živali znotraj regij, ki jih prepozna gostota, je neenakomerna - v nekaterih delih je lahko višja, v drugih - nižja.

Skupno število vrst po rezultatih letalskih raziskovanj v letu 1980 smo določili pri 8–9 tisoč živali, kar je 2-krat manj kot v 60-ih. To ni posledica katastrofalnega zmanjšanja števila vrst, temveč relativno natančnejše stopnje njegove določitve v povezavi s pojasnitvijo meja obsega in pokritjem računovodskega dela v večini republike. Vendar je bilo do leta 1980 zmanjšanje števila vrst zaradi uporabe prepovedanih ribolovnih metod in obstoječega odstrela, ne da bi omejili obdobje lova. Časopis "Socialistična Jakutija" je leta 1979 objavil članek I. Volodka "Pripravi medveda", kjer navaja dejstvo o uničevanju 205 posameznikov te zveri v okrožju Tomponsky z zankami med leti 1974 in 1978. Podobni primeri uničenja medvedov z zankami so bili opaženi tudi v drugih regijah Jakutije. V Rusiji, vključno z Jakutijo, se je v začetku devetdesetih let močno povečalo povpraševanje po medvedovem žolču in nenadzorovan izvoz iz njega. To je privedlo do močnega povečanja lovljenja z uporabo naprednejših letal, v katerih bi ulovljena žival lahko razmeroma dolgo sedela v življenju.

Z uvedbo dovoljenja za odstrel je bila prepovedana uporaba zank in drugih letal, množično uničevanje medveda je bilo prekinjeno in posledično se je začelo postopno povečevati njegovo število. Trenutno so znani primeri pojavljanja tega plenilca na gosto poseljenih območjih in celo postavitev brloga v 25-30 km severozahodno od mesta Jakutsk.

Povečanje števila medvedov ima svoje negativne strani - pogostejši so primeri uničenja lovskih koč in zgradb v ribolovnih območjih, skladiščih, poslabšanje opreme in zalog lovcev in ribičev, pa tudi napadi na hišne ljubljenčke in ljudi. Po mnenju vprašanih iz Olekminskega ulusa za obdobje od leta 1994 do 1999. Zabeleženih je bilo 94 takih škode. Pogosto zabeleženi primeri uničenja stavb na ribolovnih mestih v Alaikhovskyju, Abyiskyju, Nizhnekolymskyju in drugih severnih regijah Jakutije. V istem obdobju so zabeležili 9 primerov napadov na ljudi, le v enem okrožju Olekminsky, od tega 5 brez očitnega razloga, 4 napade so izzvali ljudje. Podobni primeri napadov na ljudi so opaženi tudi na drugih območjih republike. Za človeka je še posebej nevarno, ko medveda v krajih pogostih stikov naučijo, da vzamejo hrano iz rok in se približajo osebi. Podoben incident se je zgodil v okrožju Neryungri, ko je žival, usposobljena za sprejemanje hrane, napadla ljudi.

Glede na naše podatke in določitev vrste vrst, pomanjkanje zanesljivih materialov o sestavi medvedovih populacij, smo naenkrat 14 priporočili, da 200-300 posameznikov letno odstranimo iz populacije. Po naših letalskih raziskavah štetja števila medvedov ni

Opravljeno je bilo, vendar obstajajo podatki anketirancev o rahlem povečanju števila vrst znotraj njegovega območja v Jakutiji. Zato je treba pred izvedbo dela za štetje medvedov v Yakutiji določiti letno kvoto za odstrel tega plenilca na 300–350 osebkov. Hkrati priporočite Rosselkhoznadzor, da zmanjša stroške licence, kot nepremišljeno zvišanje stroškov dovoljenj, kot sam licenčni sistem streljanja, prispeva k razvoju lovaštva.

Intenziven industrijski razvoj ozemlja Jakutije, krčenje gozdov med gospodarsko in industrijsko sečnjo, gradnja cest in plinovodov vodi v uničenje obstoječih ekosistemov, zmanjšuje ugodne habitate vrste in povečuje njen stik s človekom. Zato je vprašanje zaščite in racionalne uporabe zalog tega plenilca postalo precej pereče. Za spremljanje številčnosti vrste je treba redno voditi računovodsko delo z določeno pogostostjo in po enotni metodologiji.

LITERATURA

1. Vinokurov V.N., Mordosov I.I., Ivanov B.C. Izkušnje letalskih raziskav rjavega medveda v severovzhodni Jakutiji // Porazdelitev in ekologija sesalcev v Jakutiji. Jakutsk: Jedrska fizika SB RAS, ZSSR, 1982. P. 98–104.

2. Pazhetkov V.S. Rjavi medved. M .: Agropromizdat, 1990.200 str.

3. Pučkovski S.V. K razvoju metodologije za preučevanje komunikativne dejavnosti rjavega medveda // Zool. dnevnik 1991. V. 70. Izdaja. 1, str. 155-157.

4. Boeskorov G.G. K taksonomiji rjavega medveda Yakutia // Sibirski živalski vrt. Conf .: diplomsko delo. doc. Novosibirsk: ISEZH SB RAS, 2004.S 108-109.

5. Stroganov S.U. Živali Sibirije: plenilske. M .: Založba Akademije znanosti ZSSR, 1962.458 str.

6. Tavrovsky V.A., Egorov O.V., Krivosheev V.G. in drugih sesalcev Jakutije. M .: Nauka, 1971.660 s.

7. Chernyavsky FB Sesalci skrajnega severovzhoda Sibirije. M .: Nauka, 1984. 348 str.

8. Chernyavsky FB O sistematiki in zgodovini rjavih medvedov (Ursus arctos L.) v berijskem sektorju Subarktike // Biogeography of the Beringian sektor of Subarctic. Vladivostok. 1986. S. 182-193.

9. Chernyavsky FB, Krechmar A.V., Krechmar M.A. Severni Daljni vzhod // Medvedi. Rjavi medved, polarni medved, himalajski medved. M .: Nauka, 1993.S. 318–348.

10. Yudin V.G. Južni daljni vzhod // Medvedi. Rjavi medved, polarni medved, himalajski medved. M .: Nauka, 1993.S. 348-380.

11. Ognev S.I. Živali ZSSR in sosednjih držav. T. 2: Plenilski sesalci. M., 1931.776 str.

12. Hall E.R., Ktison K.R. Sesalci Severne Amerike. IV. Y, 1959. Vol. 1/2. 1083 str.

13. Heptner V.G., Nasimovič A.A., Bannikov A.G. Sesalci Sovjetske zveze. M .: Višja šola, 1961. V. 1. P. 234-264.

14. Vinokurov V.H., Mordosov I.I. Razširjenost in številčnost rjavega medveda v Yakutiji // Ekologija medvedov. Novosibirsk: Nauka, 1987. S. 41–45.

15. Mordosov I.I. Yakutia // Medvedi. Rjavi medved, polarni medved, himalajski medved. M .: Nauka, 1993.S. 301–318.

16. Mordosov I.I. Sodobne meje območja sesalcev v Jakutiji // Science and Education. 2001. No3 (23). S. 95–99.

17. Mordosov II, Prokopjev II Lov in komercialni sesalci na območju Nakyn kimberlit polja in stanje njihove številčnosti // Bilten države Jakutsk. Univerza od njih. M.K. Ammosov. 2005. T. 2. št. 4. S. 3-8.

18. Romanov A.A. Krznene živali ozemlja Lensko-Katan in njihova obrt // Tr. Raziskovalni inštitut za polarno kmetijstvo, živinorejo in ribištvo. gospodinjstva. Ribolov gospodinjstvo. 1941. Vol. 17. S. 31–139.

19. Belyk V.I. Sestava in distribucija lovne favne sesalcev Jakutije // Ribiška favna in lovsko gospodarstvo Jakutije. Yakutsk, 1953. 1. izdaja.

20. Syroechkovsky E.E., Rogacheva E.V. Živalski svet Krasnojarskega ozemlja. Krasnojarsk, 1980.360 s.

21. Zavatsky B.K. Srednja Sibirija // Medvedi. Rjavi medved, polarni medved, himalajski medved. M .: Nauka, 1993.S. 249-275.

22. Kolušev I.I. Sesalci skrajnega severa Zahodne in Srednje Sibirije // Transakcije Biol. Raziskovalni inštituti. Tomsk Univerza, 1936. V. 2.

23. Mordosov I.I., Lebedeva A.D., Pavlov M.S. Favna sesalcev yano-indigirske tundre // Populacijska živalska ekologija Jakutije. Yakutsk, 1996. S. 91-99.

24. Lukičeva A.N. Vegetacijsko območje severne tajge sibirske ploščadi (zaradi geološke zgradbe). L .: Nauka, 1972. 168 str.

25. Mikhailovsky B.A., Scriabin A.A. Vrednost jagod in plodov v prehrani lešnikov, rjavega medveda in veverice v južnem delu Daljnega vzhoda // Produktivnost divjih jagod in njihova gospodarska uporaba. Kirov, 1972. P. 197-200.

26. Scriabin A.A. Porazdelitev in produktivnost borovnic v južnem delu Daljnega vzhoda // Ibid. S. 125–128.

27. Timofejev P.A., Petrova T.N. O zalogi surovin iz borovnice v gozdovih doline Lena // Problemi razvoja zdravilnih virov Sibirije in Daljnega vzhoda. Novosibirsk: Sibirska izpostava Akademije znanosti ZSSR, 1983. P. 72–73.

28. Timofejev P.A. Gozdovi Jakutije. Sestava, viri, uporaba in zaščita. Novosibirsk: Založba SB RAS, 2003.193 s.

29. Egorov O.V. Ekologija in ribolov jakutske veverice. M .: Založba Akademije znanosti ZSSR, 1961.268 str.

30.Reeyin Yu.V., Sofronoe V.M., Volpert Y.L., Popov A.L. Ekologija in dinamika števila sesalcev Zgornjega Janga. Novosibirsk: Nauka, 1988.200 s.

31. Smirnov M.P., Noskov V.T., Kelberg G.V. Ekologija in gospodarski pomen rjavega medveda v Buryatii // Ekologija medvedov. Novosibirsk: Nauka, 1987. S. 60–76.

32. Ustinov S.K. Do biologije rjavega medveda Vzhodne Sibirije // Zool. dnevnik 1963. V. 42. Izdaja. 6.P 960-961.

33. Ustinov S.K. Regija Baikal // Medvedi. Rjavi medved, polarni medved, himalajski medved. M .: Nauka, 1993.S. 275–301.

34. Kucherenko S.P. Amur rjavi medved kot plenilec // Geografija Daljnega vzhoda. Habarovsk: Knez Založba, 1965. Izdaja. 7.P. 247–251.

35. Tanner O. Rjavi in ​​črni medvedi // Neverjetni svet divjih živali. Medvedi in drugi plenilci. M., 1980. S. 16–33.

36. Krivokhizhin A.I., Dunishchenko Yu.M. O uporabi virov rjavega medveda v Sibiriji in na Daljnem vzhodu // Ekologija medvedov. Novosibirsk: Nauka, 1987. S. 51–56.

37. Jurgenson P.B. Lov na živali in ptice. M .: Gozdarska industrija, 1968. S. 100–109.

38. Novikov G.A., Ayrepetyants A.E., Pukinsky Yu.B. in drugi rjavi medved na območju Leningrada // Bull. MOIP. Sep. biol. 1969. V. 74. Izdaja. 3, str. 102–107.

39. Širinski-Shikhmatov A.A. V znamenju medveda // Lov na medveda (referenca). M., 1997. S. 17-120.

40. Gubanov N.M. Favna helmintov komercialnih sesalcev Jakutije. M .: Nauka, 1964. 164 str.

URSUS ARCTOS L. V JAKUTIJI

Članek ponuja raziskovalno gradivo o širitvi, ekologiji, številčnosti, domači vrednosti, zaščiti in racionalnem izkoriščanju Ursus Arctos L. v Jakutiji.

Pogled in človek

Medved že dolgo časa okupira domišljijo ljudi. Zaradi načina, kako se pogosto dviguje na zadnjih nogah, je medved bolj kot katera koli druga žival kot človek. "Gospodar gozda" - tako ga običajno imenujejo. Medved je lik v mnogih pravljicah, o njem je sestavljenih veliko izrekov in pregovorov. V njih se najpogosteje ta zver pojavi kot dobronamerna lenoba, malce neumna močanka, pripravljena zaščititi šibke. Spoštljiv in prizanesljiv odnos do te zveri je razviden iz priljubljenih imen: "Mihailo Potapych", "Toptygin", "clubfoot" .... Če primerjate človeka z medvedom, je zanj lahko laskavo ("močan kot medved") ali ponižujoč ( "Neroden kot medved").

Medved je zelo pogost kot grb, je simbol moči, zvitja in srditosti pri obrambi očetovstva. Zato je upodobljen na rokah številnih mest: Perm, Berlin, Bern, Jekaterinburg, Novgorod, Norilsk, Syktyvkar, Habarovsk, Yuzhno-Sahalinsk, Yaroslavl in druga.

Območje razširjenosti in habitat

Območje razširjenosti rjavega medveda je zelo obsežno, pokriva celotno gozdno in gozdno-tundrsko območje Evrazije in Severne Amerike, na severu sega do meje gozdov, na jugu preko gorskih regij sega do Azije in Tibeta, Koreje in Koreje. Trenutno se je obseg vrst, nekoč trdnih, znatno zmanjšal na bolj ali manj velike drobce. Zver je izginila na japonskih otokih, v gorah Atlasa na severozahodu Afrike, v večini iranskega visokogorja, na ogromni Srednji nižini v Severni Ameriki. V zahodni in srednji Evropi je ta vrsta ostala le v majhnih gorskih območjih. Na ozemlju Rusije se je območje širjenja v manjši meri spremenilo, kot prej, zver je precej pogosta v gozdovih Sibirije in Daljnega vzhoda, na ruskem severu.

Rjavi medved je tipičen gozdni prebivalec. Najpogosteje ga najdemo v ogromnih tajgijskih masivih, prepredenih z nalivi, mahovnimi močvirji in seciranimi rekami, v gorah pa soteskami. Prednost imajo gozdovi s temnimi iglavci - smreka, jelka, cedra. V gorah živi med širokolistnimi gozdovi ali v brinovih gozdovih.

Videz in morfologija

Rjavi medved je zelo velika masivna zver, eden največjih kopenskih plenilcev. V družini je rjavi medved drugi velikosti beli. Največji rjavi medvedi živijo na Aljaski, imenujejo jih kodeki, dolžina telesa kodekov doseže 250 cm, višina v vihru 130 cm, teža do 750 kg. Le nekoliko manjše velikosti so medvedi, ki živijo na Kamčatki. V srednjem pasu Rusije je teža "tipičnih" medvedov 250-300 kg.

Rjavi medved je na splošno sorazmeren, masiveno krzno mu daje gosto krzno in počasnost gibanja. Glava te zveri je težka, rebrasta, ni tako podolgovata kot bela.Ustnice, kot nos, črne, oči majhne, ​​globoko postavljene. Rep je zelo kratek, popolnoma skrit v kožuhu. Nohti so dolgi, do 10 cm, zlasti na sprednjih nogah, vendar rahlo ukrivljeni. Krzno je zelo gosto in dolgo, zlasti med živalmi, ki živijo na severnem delu območja. Barva je ponavadi rjava, pri različnih živalih pa se lahko razlikuje od skoraj črne do slamnato rumene.

Od čutil rjavega medveda je najbolje razvit vonj, sluh je šibkejši, vid pa slab, zato ga zver skoraj ne vodi.

Življenjski slog in družbena organizacija

Rjavi medvedi, za razliko od belih, so večinoma sedeči. Vsako posamezno mesto, ki ga zaseda ena žival, je lahko zelo obsežno in pokriva površino do nekaj sto kvadratnih metrov. km Meje parcel so slabo označene, na zelo grobem terenu pa so praktično odsotne. Mesta samcev in samic se prekrivajo. Znotraj mesta se nahajajo kraji, kjer se žival navadno hrani, kjer najde začasna zavetišča ali leži v brlogu.

V stalnih habitatih medvedov je njihovo redno gibanje po rastišču označeno z dobro označenimi potmi. Videti so kot človeške poti, vendar za razliko od njih po medvedjih poteh kosi medvedovih las pogosto visijo na vejah, medvedi pa ostanejo na deblih posebej vidnih dreves - prigrizkov z zobmi in lubjem, ki jih raztrgajo kremplji v višini, do katere lahko zvera doseže. Takšne oznake prikazujejo druge medvede, da je spletno mesto zasedeno. Poti povezujejo mesta, kjer medved zagotovo najde hrano. Medvedi jih položijo na najprimernejša mesta, pri čemer izberejo najkrajšo razdaljo med pomembnimi predmeti zase.

Zaradi sedečega načina življenja medved ne preprečuje sezonskih migracij na mesta, kjer je hrana trenutno bolj dostopna. V vitkih letih je medved sposoben pokriti 200-300 km v iskanju krmne zemlje. V ravnem tajgu denimo živali preživijo poletje na travnikih, zaraščenih z visoko travo, zgodaj jeseni pa se zberejo v močvirjih, kamor jih privlačijo zrele brusnice. V gorskih regijah Sibirije se hkrati preselijo na območje char, kjer najdejo obilje pritlikavih oreščkov in jagod jagod. Na pacifiški obali med množičnim potekom rdečih rib živali od daleč prihajajo na ustja.

Značilna značilnost rjavega medveda, značilna tako za samce kot samice, je zimski spanec v brlogu. Dens se nahajajo na najbolj osamljenih krajih: na majhnih otokih med mahovim močvirjem, med vetrovnico ali gostimi majhnimi gozdovi. Medvedi jih razporedijo najpogosteje pod everzijami in palubami, pod koreninami velikih cedrov in jelk. V goratih predelih prevladujejo zemeljske grede, ki so nameščene v razpokah skal, plitvih jam in vdolbinah pod kamni. Notrišče je zelo previdno razporejeno v notranjosti - zver se z dno poravna z mahom, veje z iglami in šopki suhe trave. Kjer je malo primernih krajev za prezimovanje, se gomolji, ki se že vrsto let zapored pojavljajo v resničnih "medvedjih mestih": na primer na Altaju na 10-kilometrskem odseku našli 26 den.

V različnih krajih medvedi pozimi spijo od 2,5 do 6 mesecev. V toplih krajih z obilno letino oreščkov medved ne zleze v den vso zimo, ampak le občasno v neugodnih pogojih nekaj dni zaspi. Medvedi spijo drug za drugim, le samice, ki imajo mlada enoletnika, so zložene s svojimi mladiči. Med spanjem, če zver moti, se zlahka prebudi. Pogosto sam medved med daljšimi odmrzovanji zapusti brlog in se ob najmanjšem ohladitvi vrne vanjo.

Prehrana in vedenje krme

Rjavi medved je prava vsejedska žival, ki poje več rastlinske kot živalske krme. Najtežje je medveda nahraniti zgodaj spomladi, ko je rastlinska hrana popolnoma nezadostna. V tem letnem času pleni velike kopitarje, jedo kumar. Nato izkoplje mravljišče, lovi ličinke in same mravlje.Od začetka pojava zelenja in do množičnega zorenja različnih jagodičja medved večinoma žveči na »medvedovskih pašnikih« - gozdnih jasah in travnikih, jedo dežnike (kravji pastinak, angelika), ostrižnik in divji por. Od druge polovice poletja, ko jagode začnejo zoriti, medvedje po celotnem gozdnem pasu preidejo na hranjenje z njimi: najprej borovnice, maline, borovnice, rožiček, pozneje lego borovnice, brusnice. Jesensko obdobje, najpomembnejše za pripravo na zimo, je čas uživanja plodov dreves. V srednjem pasu so to želod, lešniki, v tajgi - pinjole, v južnih gorskih gozdovih - divja jabolka, hruške, češnje, murve. Medvedja najljubša hrana v zgodnji jeseni je zrel oves.

Jedo travo na travniku, medved več ur mirno "pase", kot krava ali konj, ali nabira stebla, ki so mu všeč s svojimi sprednjimi tacami, in jih pošlje v usta. Ta sladki zob, ki pleza na plodna drevesa, lomi veje, jedo plodove na kraju samem ali jih spusti, včasih le strese krošnjo. Manj spretne živali se pasejo pod drevesi in nabirajo padlo sadje.

Rjavi medved nestrpno kopa v zemljo, izvleče sočne korenike in zemeljske nevretenčarje, vrže kamne, iz njih črpa in jedo črve, hrošče in druge živali.

Medvedi, ki živijo ob rekah ob Tihi oceani, so navdušeni ribiči. Med tekom rdečih rib se jih na brzicah zbere na desetine. Medved, ki se ukvarja z ribolovom, vstopi v trebuh v vodo in z močnim hitrim udarcem s sprednje šape vrže plaval blizu obale ribe.

Skriva se velik kopitar - jelen, los - medved, ki se povsem tiho približuje žrtvi s podorne strani. Jelen občasno čaka v zasedi ob poteh ali na zalivalnici. Njegov napad je hiter in skoraj neustavljiv.

Podvrste in habitati rjavih medvedov

Nekoč je habitat rjavega medveda segal daleč na jug, vse do Severne Afrike in Srednje Mehike. V srednjem veku je zver naselila skoraj vso Evropo, vključno s Sredozemljem in Britanskim otokom. Danes se je število prebivalcev zaradi prelova, uničenja habitatov in gradnje cest močno zmanjšalo.

Danes so rjavi medvedi pogosti v Rusiji, na severozahodu Severne Amerike, v Skandinaviji na Japonskem. Najdemo jih na osamljenih območjih južne in vzhodne Evrope, na Kitajskem, v Mongoliji, na Himalaji, pa tudi v gorskih območjih nekaterih držav Bližnjega vzhoda. V gorah mongolske puščave Gobi je celo majhno prebivalstvo. Vendar so najljubši habitati rjavega medveda gosti, oddaljeni od naselij, gozdov, kjer je veliko vetrov in grmov. V Ameriki naseljujejo gozdnate gore.

Pred tem je bila vrsta tako spremenljiva in razširjena, da so jo razdelili na desetine podvrst (nekatere so izumrle), nekatere so veljale za vrste. Vendar so zdaj vsi združeni v eno samo vrsto, ki vključuje več podvrst. Najbolj znani med njimi so naslednji.

Navadni (evropski)


Ta podvrsta najdemo v Evropi, na Kavkazu in v Rusiji po celotnem gozdnem pasu, razen na jugu evropskega dela države. Je srednje velikosti.

Severnoameriški grizli


Ta velika podvrsta rjavega medveda je razširjena na Aljaski in zahodni Kanadi.

Kodiak


Eden največjih plenilcev na svetu. Živi od otokov Kodiak in Shuyak do Aljaske.

Sirsko


Ena najmanjših sort rjavih medvedov. Najdemo ga v gorah na Bližnjem vzhodu, pa tudi v Turčiji, Siriji in Iranu.

Tien Shan

Ta razmeroma majhen medved je eden najmanjših. Najdemo ga v gorah Tien Shan, Himalaji, Pamirs.

Opis rjavega medveda

Velikost medvedjega medveda je zelo individualna in je odvisna predvsem od geografskega habitata. Dolžina telesa zveri je od 1,5 do 2,8 metra, višina v grebenu je 0,9-1,5 m, masa samcev je 135-545 kg. Včasih obstajajo samci, katerih dolžina telesa doseže tri metre, teža pa doseže 700 kg.Največji posamezniki živijo na otoku Kodiak (ZDA), na obali Aljaske in na ozemlju Rusije - na Kamčatki. V evropskem delu Rusije najpogosteje naletijo rjavi medvedi, ki tehtajo 250-300 kg. Samice so veliko manjše: njihova teža v povprečju znaša 90-250 kg. Teža teh živali je odvisna tudi od letnega časa - jeseni so najbolj dobro nahranjeni, saj jih je za uspešno hibernacijo potrebno temeljito založiti s podkožno maščobo.

Telo rjavega medveda je zelo močno, vihra je visoka, mišičasta, glava je masivna s širokim čelom, oči so majhne, ​​ušesa zaobljena, rep dolg 5-20 cm je skoraj neviden pod plastjo volne. Krzno zveri je debelo, najdaljši lasje rastejo v vihru in na zadnji strani telesa, na glavi in ​​nogah so krajši.

Čeprav se naš junak imenuje rjavi, ni vedno pobarvan v tej barvi. V naravi lahko srečate črne, svetlo sive, slamnato rumene in celo srebrne (grizli v Severni Ameriki) posameznike. Mladiči istega legla so lahko različnih barv.

Konstrukcija medveda je težka, nerodna, zato da bi ohranile veliko maso, se šape nehajo premikati (pri hoji je cel podplat pritisnjen na tla). Ista lastnost mu omogoča, da se lahko prosto dvigne in stoji na zadnjih nogah. Na vsaki šapi ima 5 prstov, oboroženih z ukrivljenimi nedrsečimi kremplji, katerih dolžina lahko doseže 10 cm.

Narava klubskega stopala ni nagradila z akutnim sluhom in vidom, ampak je to nadoknadila s čudovitim vonjem. Ko zver stoji na zadnjih nogah, s pomočjo vonja poskuša dobiti več informacij o okolju.

Kako rjavi medvedi živijo v naravi?

Medvedi raje samoten življenjski slog. V iskanju hrane potepajo po svojih prostranih gozdovih. Na celini so lahko te lokacije od 200 do 2000 kvadratnih kilometrov za moške in 100 do 1000 kvadratnih kilometrov za ženske. Posamezno ozemlje je budno zaščiteno pred vdorom tujcev, in če nekateri pavšalci posegajo v posest drugih ljudi, se prepirov ni mogoče izogniti. Moški odraslih med teritorialnimi spopadi lahko drug drugemu povzročijo resne poškodbe.

Dieta

Rjavega medveda, za razliko od svojega kolega, belega medveda, ni mogoče imenovati plenilec v polnem pomenu besede. Nasprotno, približno 75% njegove prehrane predstavlja rastlinska hrana. To so oreščki, jagode, gomolji in stebla zelnatih rastlin, semena, želod itd.

Zaradi mišičaste vihra in ogromnih krempljev je klobuk bolj primeren za izkop majhnih sesalcev, žuželk in podzemnih delov rastlin. Močne čeljustne mišice omogočajo tudi, da se žival lažje spopada z vlakninami in preživi na dieti rastlinske krme.

Na splošno je meni za medvede odvisen od letnega časa in razpoložljivosti različnih vrst krme. Njegova prehrana vključuje tudi glodalce, žabe, črve, kuščarje. Z veseljem poje kuminjo.

Ponekod rjavi medvedi pravi prazniki, ko med drstitvijo lososa najdejo velike grozde žuželk ali odidejo na obalo.

Ponekod plenijo kopitarje. Z enim udarcem močne šape lahko zver ubije hrbtenico jelena. Včasih medvedi dobijo srne, divje prašiče, jelena, gorske koze. Pogosto papki znatno omejijo število teh živali, lovskih mladičev.

Pri zbiranju hrane se zver zanaša predvsem na svojo moč in ne na hitrost. Kljub nerodnemu videzu pa lahko klubska noga po potrebi teče precej živahno - s hitrostjo do 50 km / h. Odlično plava in mladi posamezniki dobro plezajo po drevesih.

Hibernacija

Ker so se medvedi spustili iz kanid in se razvili v rastlinojede, so pozimi naleteli na težavo - pomanjkanje hrane. Ena od odločitev narave je bila njihova sposobnost prezimovanja za zimo.

Običajno hibernacijske živali prihranijo veliko energije zaradi znatnega, včasih skoraj nič, znižanja telesne temperature. Telesna temperatura medvedov, ki so se povzpeli v jamo, se nekoliko zniža (z 38 na 34 ° C), vendar se srce in dihanje v njih opazno zmanjšata.

Rjavi medvedi so sesalci, ki lahko v stanju spanja preživijo do 6 mesecev brez hrane, pijače in izločanja. Spalne živali pridobivajo svojo energijo predvsem iz maščobnih zalog: višji medved je, ko leži v stanju mirovanja, manj telesne teže izgubi med spanjem. Ta postopek je tako učinkovit, da medvedi redko umrejo med zimskim spanjem: smrt zaradi stradanja pogosto nastopi spomladi, ko se raven presnove dvigne.

Jeseni se medvedje odpelje, da opremijo brlog. Najpogosteje za svojo zimsko žrebanje izberejo kraje na obrobju neprehodnih barjev ali ob bregovih gozdnih rek in jezer. Predpogoj je oddaljenost od naselij. Rookery se nahaja pod koreninami masivnih dreves, v ravninah, jamah, razpokah, jamah, vetrolomih. Na dnu vrtine žival položi leglo vej smreke, mahu, lubja, suhe trave itd.

Medvedi prezimujejo v oktobru - decembru, puščajo pa ga marca in maja. Ti izrazi so odvisni od številnih dejavnikov, predvsem pa od geografskega habitata. Na različnih območjih lahko spanec traja od 70 do 195 dni.

Reja

Sezona parjenja med rjavimi medvedi pade na maj-julij. Samci in samica preživijo čas več tednov skupaj, a takoj ko se zgodi parjenje, se živali razkropijo.

Nosečnost ima svoje posebnosti: oplojeno jajčece v ženskem telesu se razvije v blastocistično stanje, nato preneha rasti in približno novembra vstopi v maternico. Med prezimovanjem nosečnost poteka dovolj hitro, plod se aktivno razvija in po 6-8 tednih se rodi od 1 do 4 mladičev. Tako je skupna gestacijska starost 6,5-8,5 mesecev.

Medvedi potrebujejo visoko telesno temperaturo za razvoj mladičev, ki se rodijo sredi zime. Rojstvo mladičev na vrhuncu zime in njihovo kasnejše hranjenje s strani matere v mirovanju je neverjeten pojav.

Mladiči se rodijo z odprtimi očmi in zelo lepimi lasmi. Sorazmerno z maso matere so zelo majhne (manj kot 1%), kar je precej manj kot drugi placentni sesalci. Vendar pa hranjenje mladičev z mlekom v jezeru materi odvzame veliko energije, zaradi česar samica med prezimovanjem izgubi do 40% svoje telesne teže.

Razmnoževanje medvedov je precej nizko in je odvisno od regije in številčnosti hrane. Medved praviloma prinese prvo leglo v starosti od 5 do 10 let, interval med rojevanjem mladičev pa od 2 do 5 let. Samice se lahko razmnožijo do približno 20 let.

V naravi rjavi medvedi živijo v povprečju približno 25 let. Znan je primer, ko je zver v ujetništvu živela do 43 let.

Stanje prebivalstva

Zaradi široke razširjenosti in habitata na odročnih območjih je danes zelo težko določiti točno število rjavih medvedov. Po grobih ocenah je na svetu 200-250 tisoč teh živali. Zdi se, da je to precej velika številka, vendar ne smemo pozabiti, da je veliko populacij izredno majhnih in jim grozi izumrtje. Drobne preostale populacije so razpršene po Španiji, Italiji, Franciji in Grčiji. Rjavi medvedi so bili pripeljani iz drugih krajev v Francijo, Avstrijo in na Poljsko. Obnavljanje majhnih populacij je težko zaradi nizke stopnje razmnoževanja.

Spopad s človekom, edinim sovražnikom rjavih medvedov, se poslabša z dejstvom, da vsak medved uporablja zelo veliko ozemlje. V Rusiji, na Japonskem in nekaterih evropskih državah je dovoljen lov na rjave medvede. Pri nas, na primer, letno ubijejo 4-5 tisoč živali. Ta stopnja zakonitega streljanja se šteje za sprejemljivo, vendar še vedno obstaja težava ulova.

Večina prebivalstva je navedena v Dodatku II CITES, kitajska in mongolska populacija pa je navedena v dodatku I. CITES. Ameriške populacije, ki živijo na Aljaski, so navedene kot redke vrste IUCN.

Podvrste

Razlike v populaciji med rjavimi medvedi so tako velike, da so jih nekoč razdelili na številne neodvisne vrste (le v Severni Ameriki jih je bilo do 80). Danes so vsi rjavi medvedi združeni v eno vrsto z več geografskimi rasami ali podvrstami:

  • Ursus arctos arctos - evropski rjavi medved (evrazijski, navadni),
  • Ursus arctos californicus - kalifornijski grizli, upodobljen na zastavi Kalifornije, ki je izumrla do leta 1922,
  • Ursus arctos horribilis - grizli medved
  • Ursus arctos isabellinus - himalajski rjavi medved, ki ga najdemo v Nepalu,
  • Ursus arctos marsicanus - Apeninsko rjavi medved, živi na osrednjih Apeninih, število je ocenjeno na 50-80 posameznikov,
  • Ursus arctos middendorffi - aljaški rjavi medved ali kodiak,
  • Ursus arctos nelsoni - mehiški rjavi medved, izumrli v šestdesetih letih prejšnjega stoletja,
  • Ursus arctos pruinosus - tibetanski rjavi medved, zelo redka vrsta, velja za prototip yetijskih legend,
  • Ursus arctos yesoensis - japonski rjavi medved, ki ga najdemo v Hokaidu.

Videz

Rjavi medved tvori več podvrst (geografske rase), ki se razlikujejo po velikosti in barvi. Največje posameznike najdemo na Aljaski in Kamčatki - tehtali so 300 kg ali več, bili so velikani, ki so tehtali 600-800 kg. Največji medved, ulovljen na otoku Kodiak, je v Berlinskem živalskem vrtu tehtal 1.134 kg. Dolžina evropskega rjavega medveda je običajno 1,2–2 m, višina v vihru približno 1 m in teža od 300 do 400 kg, grizliji so opazno večji - nekateri posamezniki, ki stojijo na zadnjih nogah, dosežejo višino 2,8–3 m, živijo medvedi v srednjem pasu Rusije tehtajo 400-500 kg. Moški odraslih so v povprečju 8-10% večji od samic.

Videz rjavega medveda je značilen za medvede. Njegovo telo je močno, z visoko vihro, glava je masivna z majhnimi ušesi in očmi. Rep je kratek - 65-210 mm, komaj izstopa iz volne. Tace so močne z močnimi, ne vlečnimi kremplji dolžine 8–10 cm, s petimi prsti, stop-hojo. Dlaka je gosta, enakomerno obarvana.

Barva rjavega medveda je zelo spremenljiva, in to ne samo v različnih delih območja, temveč tudi znotraj iste regije. Barva kožuha se razlikuje od svetlo rumene do modrikaste in skoraj črne. Najpogostejša je rjava oblika. Lasje na hrbtu Rocky Mountain grizli so na koncih beli, kar daje vtis sivega ali sivega odtenka las. Popolnoma sivkasto-belo barvo najdemo pri rjavih medvedih v Himalaji, v Siriji pa bledo rdečkasto rjavo. Medvedji mladiči imajo na vratu in prsih svetlobne oznake, ki s starostjo izginejo.

Izlivanje rjavih medvedov se pojavi dvakrat - jeseni in spomladi. Pomlad traja dlje časa in gre najbolj intenzivno v sezoni rutinga. Jesenska molta gre počasi in neopazno, konča pa se z obdobjem pojavljanja v oblogi.

Življenjski slog in prehrana

Rjavi medved je gozdna žival. Njeni običajni habitati v Rusiji - neprekinjeni gozdovi z vihrom in gorenje z gosto rastjo listavcev, grmovnic in trav, lahko vstopijo v gozdove tundre in visokogorja. V Evropi ima raje gorske gozdove, v Severni Ameriki ga pogosteje najdemo na odprtih krajih - v tundri, na alpskih travnikih in na obali.

Medved običajno hrani sam, samica - z mladiči različnih starosti. Samci in samice so teritorialni, posamezna ploskev v povprečju zavzema od 73 do 414 km², pri samcih pa približno 7-krat več kot pri samicah. Meje mesta so označene z vonjavami in "draženjem" - praskami na opaznih drevesih. Včasih naredijo sezonske selitve, zato se v gorah rjavi medved, začenši spomladi, hrani v dolinah, kjer se sneg prej topi, nato pa gre na char (alpski travniki), nato pa se postopoma spušča v gozdni pas, kjer zorijo jagode in oreščki.

Rjavi medved je vsejeda, vendar ima 3/4 zelenjavne prehrane: jagode, želod, oreški, korenine, gomolji in travnata stebla. V vitkih letih za jagodičevje v severnih regijah medvedi obiskujejo posevke ovsa, v južnih - koruzne pridelke, na Daljnem vzhodu se jeseni hranijo v borovem gozdu. Njegova prehrana vključuje tudi žuželke (mravlje), črve, kuščarje, žabe, glodavce (miši, marmote, mlete veverice, čičerke).Poleti žuželke in njihove ličinke včasih predstavljajo do 1/3 prehrane medveda. Veliki samci napadajo mlade kopitarje - srno, jelena, jelena (caribou, jelena, pampas jelena), kozoroga, divjo svinjo in losos. Grizli včasih napadajo baribale. Rjavi medved ljubi med, poje trur in včasih pleni tigre, volkove in kuge. Pogost predmet prehrane so tudi ribe med drstitvijo (selitveni losos). Med leti krme medvedi včasih napadajo živino in rušijo čebelnjake.

Rjavi medved je aktiven ves dan, vendar pogosteje zjutraj in zvečer.

Sezonsko ciklično življenje je izrazito. Pozimi se medved prehranjuje s podkožno maščobo (do 180 kg), jeseni pa leži v oblogi. Dresi so nameščeni na suhem mestu, v večini primerov v luknjah pod zaščito pred vetrolomom ali pod zvitimi koreninami dreves. Manj pogosto medvedi kopljejo zavetišče v tleh ali zasedajo jame in razpoke kamnin. Medvedi imajo svoja najljubša mesta za prezimovanje, kjer se iz leta v leto zbirajo iz cele županije. Na različnih območjih zimski spanec traja od 75 do 195 dni. Medvedi so glede na podnebne in druge razmere v oktobru od oktobra - novembra do marca - aprila, torej 5-6 mesecev. Medvedi z mladiči živijo najdlje v gorah, najmanj pa samci Den. Na jugu območja, kjer zima ni snežna, medvedi sploh ne prezimijo. V zimskem obdobju medved izgubi do 80 kg maščobe.

V nasprotju s splošnim prepričanjem ima rjavi medved plitvo zimsko spanje, njegova telesna temperatura v sanjah niha med 29 in 34 stopinj. V primeru nevarnosti se žival zbudi in zapusti brlog ter krene v iskanje novega. Včasih medved med jeseni nima časa, da bi se pravilno dojil, zato se sredi zime zbudi in začne hoditi naokoli v iskanju hrane, takšni medvedi se imenujejo povezovalne palice.

Neroden rjavi medved teče izjemno hitro - pri hitrostih nad 55 km / h plava odlično in dobro pleza na drevesa v mladosti (zaradi tega nerada v starosti). Z enim udarcem v šapo lahko sezonski medved razbije hrbet bika ali bizona.

Hranjenje živali v moskovskem živalskem vrtu

Rjavi medvedi hranijo v živalskem vrtu od njegove ustanovitve leta 1864. Do nedavnega so živeli na "Otoku zveri" (Novo ozemlje) in v Otroškem živalskem vrtu. Medved iz otroškega živalskega vrta je v začetku 90. let prinesel darilo prvemu predsedniku Rusije B.N.Eeljcinu, guvernerju Primorskega ozemlja. Predsednik previdno ni zadrževal "te male živali" doma, ampak jo je predal v živalski vrt. Ko je bila prva obnova, je medved začasno zapustil Moskvo, ostal v drugem živalskem vrtu in se nato vrnil. Zdaj je v teku druga obnova in medved je spet zapustil Moskvo, tokrat v živalski vrt Veliky Ustyug, kjer bo stalno ostal.

Trenutno ima živalski vrt enega rjavega medveda, ki živi na "Otoku zveri". To je starejša ženska podvrsta Kamčatke, klasične rjave barve, zelo velika. Vso zimo lepo spi v svojem brlogu, kljub vrtoglavemu velemestu. Ljudje pomagajo opremiti zimsko "stanovanje": dno "den" je obloženo z iglavci, na vrhu pa je pero s senom. Preden medvedi zaspijo, tako v naravi kot v živalskem vrtu pojedo iglice - v črevesju nastane baktericidna pluta. Namesto hrupa lahko živali zbudi precej dolgotrajno segrevanje, kot se je zgodilo pozimi 2006-2007.

Rjavi medvedi dobro prenašajo pogoje ujetništva, a jih seveda pogrešajo, saj v naravi večino časa porabijo za iskanje in pridobivanje hrane, kar v živalskem vrtu ni potrebno. Obvezni atributi v medvedovem ograjenem prostoru so krošnje dreves. Medvedi se strgajo na kremplje, puščajo sledi, poskušajo iskati hrano pod lubjem in v lesu, na koncu se igrajo z majhnimi hlodi. In od dolgčasa medvedi začnejo medsebojno komunicirati z obiskovalci. Naš medved na primer sedi na zadnjih nogah in začne mahati ljudem s sprednjimi nogami. Vsi okoli so veseli in vržejo najrazličnejše predmete v svojo ptičico, najpogosteje hrano.Nekaj ​​od zapuščenega poje, nekaj samo povoha - žival je polna. Znanstveniki verjamejo, da medved na ta način ne prosi samo za hrano ali naredi svoje okolje bolj raznoliko, začne nadzorovati vedenje obiskovalcev: mahati - dali so si slast. To razbremeni stresa zaradi majhnega ograjenega prostora in bivanja po določenem urniku. In vendar nobene živali v živalskem vrtu ni treba hraniti - njihova prehrana je uravnotežena, veliko tega, kar jemo, pa jim škoduje.

Spomladi in v prvi polovici poletja se v živalskem vrtu slišijo telefonski klici - ljudje si želijo pripeti mladiče, ki jih najdejo v gozdu. Nagovarjamo vse, ki ste v gozdu videli medvedka - ne vzemite ga! Mati je verjetno nekje v bližini, lahko se brani svojega mladiča, in to je za vas zelo nevarno! Odrasli moški, ki skrbi za potapljača, bi lahko odpeljal otroka, vendar je poleg smrti potapljača malo razlogov, ki bi medvedka pripeljali do ljudi. Medved, ki ga človek ujame, je obsojen na smrt ali življenje v ujetništvu. Mali medved, ki je v starosti 5-6 mesecev (julij-avgust) ostal sam v gozdu, ima zelo dobre možnosti, da preživi in ​​živi svobodno. Ne prikrajšajte ga za to priložnost!

Pin
Send
Share
Send