O živalih

10 čudovitih divjih mačk, o katerih tako malo vemo

Pin
Send
Share
Send


Felis silvestris ornata

Svet se že dolgo valja v prepad,
Neizogibno je brezno blizu!
Toda ne mudi se na dno
Mirna stepska indijska mačka.

In ljudje skupaj v osi,
Spet redkev zadene redkvice.
In nekje, ki se skriva pred vročino,
Zunaj boja stepa indijska mačka.

Zemlja buri od norcev
Kot možgani po sodu viskija!
Nisem pa pripravljen biti norec
Sly stepska indijska mačka.

Pesnik se je odločil, da se bo obesil
"Zbogom! 'je zapisal v opombi.
In nekje, ko sem premagal sedem težav,
Indijska stepska mačka ni obupala.

Vsak prijatelj pljuva v obraz
Dva zlata odličja
A brez žajbljevih medalj
Postal je skromen stepski indijski maček.

Navijači molijo zvezde
Nora od nizkih strasti
In nekje v zvezdah pod njihovim repom
Poslala je stepska indijska mačka.

Mož je pustil ženo zaradi drugega,
Faded, govedo, v angleščini,
Mački pa je namenjena le ena
Zvest stepski indijski maček.

Naj vlada svetu zvonjenja denarja!
Pravzaprav - pravilo muca.
. Vse to zagotovo ve,
Filozof, indijska stepska mačka.

Mačka Geoffreya

Mačke Geoffrey, ki so po velikosti podobne domačim mačkam, živijo v Južni Ameriki. To je vitka žival, ki je nagnjena k zalogi hrane, če je veliko hrane. Samci Geoffrey, nameščeni v isti prostor z domačimi mačkami, so jih najpogosteje ubili, ko se samice, nasprotno, zlahka parijo z domačimi mačkami.

Sumatranska mačka

Sumatransko mačko najdemo na Tajskem, v Maleziji, Indoneziji ter na otokih Sumatra in Borneo. Ta vrsta mačk je redka, zato jih ne razumemo dobro. Za razliko od večine mačjih mačk te mačke ne morejo umakniti svojih krempljev. Imajo tudi nenavadno zobno strukturo, kar jim pomaga pri uspešnem lovu živali, ki živijo v vodnem okolju.

Serval

Serval je vitka, dolgodlaka, srednje velika mačka, ki živi v mnogih regijah Afrike. So precej zlahka ukrojeni in jih je mogoče hraniti v ujetništvu kot hišne ljubljenčke. V naravi servali vodijo samoten življenjski slog in so učinkoviti lovci.

Stepa mačka

Stepke mačke, ki so predniki domače mačke, so se pojavile pred približno 130 tisoč leti. Živijo v stepskih in puščavnih območjih Bližnjega vzhoda, srednje in srednje Azije, Afrike, pojavljajo se celo v nekaterih regijah Rusije. Stepke mačke so bolj aktivne ponoči in ob mraku. Ta vrsta živali, ko se sooči z sovražnikom, dvigne dlako, da se zdi večja, in ustraši sovražnika.

Značilnosti

Krzno azijske WildCat je lahek pesek, majhne zaobljene lise pa pokrivajo njen zgornji del telesa. Rep je videti precej tanjši, saj so lasje tam krajši in bolj tesno prilegajo. Njegove barve in čeprav splošna barva ozadja kože na zgornji površini telesa se zelo enostavno obarvajo. Dlačice vzdolž hrbtenice so običajno temnejše, tvorijo temno sivo, rjavkasto ali puhasto skupino. Te lise so trde in ostro definirane in se ne pojavljajo v grozdih ali se pojavljajo v vzorcih rozete. Praviloma na telesu ne tvorijo prečnih vrstic ali prečnih trakov. Boki so izrazito črtasti. Podplati so belkasti, s svetlo sivim, kremnim ali svetlo rumenim odtenkom. Pike na prsih in trebuhu so veliko večje in bolj zamegljene kot na hrbtu. Spodnji vrat, grlo, vrat in predel med sprednjimi nogami so brezhibni ali pa jih le dobro prenašajo. Rep je v osnovi enake barve kot hrbet, z dodatkom temne in ozke črte vzdolž zgornjih dveh tretjin repa. Konica repa je črna, nad njo pa dva do pet prečnih obročev. Zgornje ustnice in veke so lahke, bledo rumeno-bele. Predel obraza je intenzivno sive barve, zgornji del glave pa je prekrit s temno sivimi lasmi. V nekaterih vzorcih je čelo prekrito v gosto grozde rjavih lis. Ozka temno rjava črta poteka od kotička očesa do podlage ušesa.

Azijski hitro temperirani imajo dolg zožen rep, vedno s kratko črno konico in s pikami na dnu. Čelo ima vzorec štirih dobro razvitih črnih črt. Od konice vsakega ušesa raste majhen, vendar izrazit greben, dolg do enega cm. Svetlejše oblike azijske divje mačke živijo na sušnih območjih, temnejše, bolj peščene in črtaste oblike pa so na vlažnejših in gozdnatih območjih. Grlo in ventralna površina sta belkasto siva do svetlo smetana, pogosto z različnimi belimi pikami na grlu, prsih in trebuhu. Dlaka dlake azijske divje mačke je ponavadi kratka, vendar se lahko dolžina dlake razlikuje glede na starost živali in letni čas. V primerjavi z domačo mačko imajo azijske divje mačke relativno dolge noge. Moški so na splošno težji od žensk.

V Pakistanu in Indiji imajo divje mačke bledo rumene peščene dlake, označene z majhnimi pikami, ki običajno ležijo v navpični črti navzdol po deblu in ob straneh. Tveganje iz Srednje Azije ima bolj sivkasto rumeno ali rdečkasto barvo ozadja, ki jo zaznamujejo izrazito majhne črne ali rdeče rjave lise. Liste se včasih združijo v črte, zlasti v regijah Srednje Azije vzhodno od Tien Shan-a.

Azijska divja mačka tehta približno 3-4 kg (6,6-8,8 kilogramov).

Razširjenost in habitat

Kavkaz je prehodno območje med evropsko divjo mačko na severu in zahodu ter azijsko divjo mačko na jugu in vzhodu. V tej regiji je evropska divja mačka prisotna v gorskih gozdovih, azijska divja mačka pa v nizko ležečih puščavskih in polpuščavskih regijah, ki mejijo na Kaspijsko morje. To se ponavadi dogaja v neposredni bližini vodnih virov, lahko pa tudi vse leto živi v puščavi brez vode. V gorskih območjih z dovolj gosto vegetacijo je do 2.000 do 3.000 m (+6600 do +9800 ft). Globina snega pozimi omejuje severne meje območja.

V Iranu je bila azijska divja mačka zabeležena v sušnih ravnicah, bujnih gozdovih, obalnih območjih in gorah, vendar ne v zelo velikih nadmorskih višinah in puščavah.

V Afganistanu je bila azijska divja mačka zabeležena do leta 1973 v osrednjih gorah in stepah Khazarajat, v bližini prelaza Shibar in Herat ter v provinci Bamyan.

V Indiji azijska divja mačka živi v puščavi Thar in je povezana s puščavo za čiščenje. Leta 1999 je še naprej poročala, kako pogosto se je srečala na rajasthanskih območjih Bikaner, Barmer, Jaisalmer, Pali in Nagaur. Iz puščave Thar so med letoma 1999 in 2006 poročali le o štirih znamenitostih. V Pakistanu so ga poznali iz sušnih območij v provinci Sindh.

V 90. letih prejšnjega stoletja je splošno tveganje poročalo splošno tveganje in prebivalstvo je bilo v nižinskih deželah Kazahstana stabilno. V Azerbajdžanu so zabeležili izrazito izgubo dosega.

Na Kitajskem je azijska divja mačka pogosta v Xinjiang, Qinghai, Gansu, Ningxia, Shaanxi in Notranji Mongoliji. Vpisi iz severnega Tibeta, pa tudi Sichuana, so dvomljivi. Do leta 1950 je bila najbogatejša mačka v Xinjiangu, ki je prebivala vzdolž vseh glavnih sistemov porečja in puščave Takla, vendar se je pozneje omejila samo na tri regije južnega Xinjianga, to so avtonomno območje Bayingolin Mongolo, Aksu in Khotan. Naravni habitat v kitajski puščavi Xinjiang hitro upada, predvsem zaradi pretiranega lova trgovskih kož, čemur sledi zmanjšanje habitata zaradi gojenja, proizvodnje nafte in plina ter prekomerne uporabe pesticidov.

Lov in prehrana

V Turkmenistanu se azijska divja mačka prehranjuje z velikimi in rdečimi repci, afganistanskimi voluharji, golobicami tankih nohtov, zajecami, majhnimi pticami (zlasti čorci), kuščarji, hrošči in konji. V bližini Repeteka je divja mačka odgovorna za uničenje več kot 50% gnezd, ki so jih naredili puščavski plavuti, prepleteni s škarjami, rdečimi repi in golobicami. V stenah Karši v Uzbekistanu plen divjih mačk po padajočem vrstnem redu vključuje velike mešičke, rdeče repo, druge glodalce in passerine, plazilce in žuželke. Tvegani v vzhodnem delu Kyzylkuma imajo podobne preference do kopitarjev, z dodatkom tolajskih zajcev, opoldanskih jurčkov, petoloskih dreves in stepa. V Kirgizistanu je glavni plen divjih mačk sega od tolagov do zajcev v bližini Issyk-Kul, fazanov v rekah Chu in Talas, dolin in miši podobnih glodalcev ter sivih jereb v vznožju. V kazahstanski spodnji reki Ili je divja mačka namenjena predvsem glodalcem, muškatom in tamariskam. Včasih so v njegovem iztrebku prisotni ostanki mlade srne in divjega prašiča. Po glodavcih sledijo ptice po značaju, skupaj s plazilci, ribami, žuželkami, jajci, travnatimi stebli in oreščki (ki verjetno vstopijo v mačji želodec prek fazanske kulture).

V izlivnem habitatu zahodnega Rajasthana živijo predvsem na puščavskih jurčkih, lovijo pa tudi zajce, podgane, golobe, sive jerebice, peščene skupine, pave, nočne srajce, vrabce in jedo jajca kopenskih ptic. Opazovali so tudi ubijanje kobre, žage velikosti viperja, peščenih borov, gekonov, škorpijonov in hroščev.

Analiza azijske točke hranjenja kamnin v porečju Tarima je pokazala, da je bil njihov glavni plen zajec Tarim, ki so mu sledili meglice, jerboi, ptice in majhne ptice, ribe, Kardiokranija SPP., Agamidni kuščarji in goreč kuščar.

Paraziti in infestacije

Divja mačka močno parazitira s helminti. Nekateri tvegani v Gruziji lahko prevažajo pet vrst helminthov: Hydatigera taeniaeformis , Diphyllobothrium mansoni , Mystax tohosag , Capillaria feliscati in Ancylostoma satpit . Tveganja v Azerbajdžanu so Hydatigera krepkogorski in T. mystax . V Zakavkaziji se večina klopov okuži na klopu pasji klopi . Poleti se divje mačke okužijo z bolhami rodu Ceratophyllus verjetno so zboleli za rjavimi podganami.

Grožnje

Ženske azijske divje mačke se precej pogosto parijo z domačimi samci, hibridne potomce pa pogosto najdemo v bližini vasi, kjer živijo divje samice. V Afganistanu so lovili svobodo, leta 1977 je bilo na bazarjih v Kabulu razstavljenih več kot 1200 kož, izdelanih v različnih izdelkih.

Taksonomija

Felis ornata je bilo znanstveno ime, ki ga je John Edward Gray uporabil v zgodnjih 1830-ih kot podpis za indijsko raziskovanje, ki ga je narisal Thomas Hardwick. V naslednjih letih je več naravoslovcev opisalo opažene vroče kaljene zoološke vzorce iz azijskih držav in vrsto ponujenih imen, vključno z:

  • Chaus caudatus Grey leta 1874 je imel kožo in lobanjo iz regije Buhara v Uzbekistanu.
  • Felis shawiana od Williama Thomasa Blanforda leta 1876 bledo vroče kožo od Yarkenda do Xinjianga na zahodni Kitajski.
  • Felis (felis) kozlovi od Konstantina Satunina leta 1904 je bilo v zahodni Kitajski kratkotrajna koža iz oaze v depresiji Turpan.
  • Felis (felis) murgabensis in Felis (felis) matschiei Ludwig Zukowsky leta 1914 so bile v Afganistanu divje mačje kože in lobanje iz reke Murghab in Gokdepe v Turkmenistanu.
  • Felis ornata nesterovi Aleksej Birul leta 1916 je bil ženska divja mačja koža iz Spodnje Mezopotamije.
  • Felis ornata issikulensis od Sergeja Ogneva leta 1930, sta bila v Kirgizistanu koža in lobanja moškega divjega mačka z jugozahodne obale jezera Issyk-Kul v Kirgizistanu.

V 40. letih prejšnjega stoletja je Reginald Innes Pocock v Prirodoslovnem muzeju v Londonu pregledal zbirko Wildcat kož in lobanj ter ji podredil vse primerke Spotted Wildcat Felis lybica trdijo, da se velikost lobanje in zob ne razlikuje od obsega iz afriških držav.

Margay

Margay, dolgoživa mačka, živi v vlažnih gozdovih Južne in Srednje Amerike. Ta vrsta živali preživi skoraj vse svoje življenje na drevesih. Za razliko od drugih mačjih mačk lahko dolgoročne mačke zavrtijo gležnje za 180 ° in se dvignejo po drevesni glavi navzdol, kot veverica.

Peščena mačka

Za peščeno mačko je značilna najmanjša velikost med divjimi mačkami: največja dolžina njenega telesa je 90 centimetrov. Prebiva izredno vroča in suha območja. Vodijo strogo nočni življenjski slog, zato v naravi skoraj ne srečujejo ljudi.

Felis silvestris ornata

Felis silvestris ornata ali azijska divja mačka najdemo v puščavskih predelih Indije, Pakistana, Kazahstana in Kitajske. Ponoči lovijo, se skrivajo v skalnih razkopih ali grapah, ki so jih čez dan izkopavale druge živali.

Felis silvestris ornata

Bengalska mačka

Bengalske mačke živijo v južni in vzhodni Aziji. Te vrste ne gre zamenjati z domačo bengalsko mačko, ki je bila vzrejena s križanjem divje bengalske mačke z domačo. Te živali vedno živijo v bližini vode, čeprav se lahko ukoreninijo v gozdovih in gorah. Omeniti velja, da se njihov videz zelo razlikuje glede na regijo.

Bengalska mačka (mladič)

Jaguarundi

Jaguarundi živijo v Srednji in Južni Ameriki. Mladi posamezniki te vrste se zlahka ukrotijo ​​in navadijo na ljudi. Za razliko od večine mačk je ta vrsta aktivna predvsem čez dan. V naravi so to skrivne živali, ki vodijo samoten življenjski slog.

Pin
Send
Share
Send