O živalih

Značilnosti družinskih pečatov

Pin
Send
Share
Send


Uši tjulnji so po številnih znakih odstopali v manjši meri kot drugi trnasti rodovi iz skupine prednikov - kopenski plenilci. Imajo, čeprav rudimentarne, vendar še vedno jasno vidne predelke. Zadnje plavutje se lahko upognejo na petnem sklepu in, tako da so usmerjene naprej, služijo tako, da podpirajo trup in sodelujejo pri gibanju na trdni podlagi. Te plavutke so večinoma gole in se končajo z luskastim kožno-hrustančnim obodom, za razliko od pravih tesnil, prsti zadnjih plavuti ne morejo biti široko narazen. Skrajni prsti nimajo krempljev dobro razvitih na srednjih prstih.

Sprednji plavuti so zelo veliki: njihova dolžina ni manjša od 1/4 dolžine telesa, pri številnih vrstah pa je še večja. Tako kot zadnji plavutki so tudi od konca izpostavljeni precej dolgi. Na prstih sprednjih plazilcev ni krempljev ali pa so v povojih.

Zobje so dobro diferencirani. Mlečni zobje se spremenijo nekaj mesecev po rojstvu. Zobna formula:

i3 / 2, c1 / 1, pm4 / 4, m2 (1) / 1, = 36 (34)

Velikost živali je pretežno velika, dolžina telesa doseže 3,8 m. Značilna je ostra razlika v velikosti samcev in samic (samci so veliko večji). Vse vrste so poligamne.

Porazdeljeno v zmernih območjih obeh polobli: na severni polobli - le v Tihem oceanu, na južnem - v vseh oceanih.

Dolgodlaki tjulnji so tipični geofili, ki v razmnoževalni sezoni tvorijo samo na obali.

V sodobni favni je 7 rodov: severni kožuhi (Callorhinus), južni krzneni tjulnji (Arctocephalus), kalifornijski morski levi (Zalophus), južni morski levi (Otaria), morski levi (Eumetopias), avstralski morski levi (Neoph-wasp) in Nova Zelandija levi (Phocarctos).

Rod severnih krznenih tjulnjev (Callorhinus) vsebuje 1 vrsto - severni kožuh (C. ur-sinus), to je najmanjši član družine: dolžina telesa odraslih samcev je 135-200 cm, teža 100-250 kg. Samice, tako kot druge vrste iz te družine, so opazno manjše in občutljivejšega telesa. Odrasle samice imajo običajno dolžino telesa 110-135 cm, občasno do 150 cm, njihova masa je pogosteje 25-40 kg, občasno opazimo samice do 61 kg. Splošni tip telesa u.cats je množičen, čeprav niso brez milosti. Njihov vrat je precej mobilen in daljši kot pri drugih ušesnih tjulnjih, gobec je kratek, vendar opazno poudarjen. Oči so majhne in široke narazen. Plavuti so zelo dolgi, sploščeni. Ko so zadnji plavuti upognjeni naprej, lahko prsti dosežejo sprednje plavute, pritisnjene na telo. Kremplji na sprednjih plavutih skoraj niso razviti, na zadnjih krempljih samo na treh srednjih prstih.

Linija las je svojevrstna. Sestavljen je iz dveh natančno opredeljenih kategorij las: groba, trda in visoka hrbtenica ter nizka, gosta, mehka spodnja stran. Na 1 cm2 kože predstavljajo približno 30-50 tisoč dlačic podlanice. Najdaljši lasje so na zadnji strani vratu. Na trupu so dlake najkrajše v sakralnem predelu. Večina sprednjih in zadnjih plavuti je brez las. Barva krzna starega samca (Billhook) je temno rjava s šibkim valom, ki nastane, ker ima veliko dlačic, zlasti na sprednjem delu telesa, vratu in na zadnji strani glave, puhaste vrhove, puhasto rjasto rjavo.

Krzno odrasle samice je sivo rjave barve, temnejše v stari barvi, s prevlado sivih tonov pri mladih. Nezreli imajo rjavo-sivo barvo, na spodnji strani telesa so svetlejši. Novorojenčki so oblečeni v sijoče rjavkasto-črno krzno, ki vztraja prve 3 mesece, potem pa stalijo, novo krzno pa je sivo.

Opisana vrsta kožuha je razširjena le na severnem delu Tihega oceana, kjer se zadržuje predvsem na območjih, ki niso zelo oddaljena od obale. Če upoštevamo obrise tega dela Tihega oceana, bo postalo očitno, da je domet mačke lok, usmerjen proti vrhu proti severu. Levi, azijski del loka sega od območij, ki mejijo na vzhodno obalo Kamčatke, južno po Kurilskem grebenu na Japonsko in ob obali Korejskega polotoka. Obseg tjulnjev vključuje pomemben del Japonskega morja, južni del Okhotskega morja in dele odprtega Tihega oceana, ki umivajo Japonsko in Kurilsko otočje. Desni, severnoameriški del območja v obliki širokega pasu se razprostira od Beringovega morja na jugu vzdolž zahodne obale Severne Amerike do Kalifornije.

Krzneni tjulnji so široko selijo živali, zato so vzorci sezonske distribucije v njih precej svojevrstni. Poleti je v času plemenske sezone večina živine skoncentrirana na nekaj in omejenih območjih: na Pribylovih otokih, Komandorskem otoku, otoku Tyuleny (ob vzhodni obali Sahalina), na nekaterih Kurilskih otokih in v vodah, ki neposredno izpirajo te otoke.

Jeseni zapustijo tjulnje na otokih obalne rokerje in selijo na večje razdalje. Med selitvami in prezimovanjem ne gredo na obalo. Najdlje na jugu so samice in nezrele živali. Krzneni tjulnji z otoka Tyuleny in Kurilskih otokov prezimijo v južnih regijah Japonskega morja ob obali našega Primorja in Koreje, delno v Tihem oceanu ob obali Japonske. Živali, ki se gojijo na otokih Pribylov, selijo na jug ob obalah Severne Amerike in pozimi v bližini Kalifornije, delno v obalnih vodah Britanske Kolumbije in zvezne države Washington. Območja zimskih in selitvenih poti mačjega poveljnika še niso natančno določena. Obstajajo dokazi, da so trnki trnkov te zime pozimi nekje južno od aleutskega grebena.

V času plemenske sezone se večina spolno zrelih živali zadržuje ne v morju, ampak na določenih mestih na obalah otokov, ki so že dolgo izbrani kot žrebci. Običajno so to mesta peščene ali prodnate plaže ali pa jih zasedajo drobci kamenja, včasih precej obsežni. Običajno lahko na vsaki pekarni opazite dve različni lokaciji: družino, na kateri pišete trnke, samice in novorojenčke, in dekliščino, kjer se nahajajo dekliščine, to je samci, ki niso vključeni v razmnoževanje. Obstajajo tudi takšne rokerje, kjer so samo podiplomi in panoji brez haremov.

Prvi na območju rokerjev so lovci na račune. To se običajno zgodi v prvi polovici maja, najbolj intenziven pristop moljev opazimo v sredini ali celo v drugi polovici maja. Kmalu po pojavu se odpravijo na obalo in se nahajajo na neki razdalji drug od drugega. Po zimi, med katero se živali intenzivno hranijo, postanejo kljuke polne moči in energije. Ljubosumno varujejo zasedene parcele - kraje bodočih haremov, zlasti kadar se samice približajo obali. Do tega trenutka trnki s škarjami privabljajo prvoligaše iz družinskih živinorej, ki se loparjem približajo nekoliko pozneje kot trnki z računi - od sredine maja do sredine junija.

Maternice se pojavijo v rokerjih konec maja - v začetku junija, množičen pristop pa opazimo konec junija. V prvih dneh, ko se pojavijo v bližini otokov, se odpravijo na obalo, kjer jih čaka cepilnik, ki poskušajo ujeti in odpeljati čim več samic v svoj harem. Krzneni tjulnji so čredne živali, maternica pa brez vidnega upora odide v harem. Obstajajo časi, ko se dve cepiči, ki nameravajo ujeti iste samice, lovijo. Mogoče je, da tretji obračun med njihovim dvobojem odpelje sporne kraljice v svoj harem. Haremasne samice ljubosumno varujejo lastniki samcev, čeprav obstajajo primeri ugrabitve matic iz harema. Na tem terenu prihaja tudi do boja med helikopterji. V 1–4 dneh po odhodu na rokerje samica rodi edinega mladiča. Dvojčki se rodijo zelo redko. Kmalu po rojstvu samica začne strgati, po 2-6 dneh pa pride do parjenja. Tako nosečnost traja približno 360 dni. Tako dolgo trajanje je posledica dejstva, da se zarodek razvije v začetku nosečnosti, nato pa se njegov razvoj ustavi ali vsekakor močno upočasni.

Razmerje cepiva do maternice med bivanjem v haremu se razlikuje glede na spolno stanje. Še posebej so ljubosumni na nosečnice in tiste, ki so rodile, a še ne oplojene maternice. Bill kuke jih skušajo ne izpustiti iz harema in jih trmasto držijo blizu njih. Nasprotno, oplojene maternice se prosto gredo hraniti v morje, med odsotnostmi pa ostanejo na kopnem največ 2-3 dni. V zvezi s tem je v žrebanju (včasih 2-krat) vedno opazno več novorojenčkov kot samic na obali. Na začetku življenja haremov so kaveljčki na obrežju, že na sredini pa se redno odpravljajo na morje na hranjenje ali v počitek klekljaric na počitek. Zaradi tega je velikost harema težko določiti. Ustrezno razmerje med številom klopov in zrelih samic je odvisno od starostne strukture črede in se giblje od 1:30 do 1:60.

Samci dosežejo puberteto v 3-4 letu življenja, do tega trenutka se njihovi testisi spustijo v skrotum. Vendar pa lovci na Billhun pridobijo družine veliko kasneje, v starosti 8–9 let. Samice se lahko oplodijo pri starosti 2 let, vendar jih večina pri reprodukciji sodeluje šele od četrtega leta starosti. Reproduktivna sposobnost pri ženskah se ohrani do približno 20. leta starosti.

Rojeni so krzneni tjulnji z maso približno 2 kg in dolžino telesa približno 50 cm. Vidnorojenček je prekrit s kratkimi črnimi lasmi in jih imenujemo črni ali črni. Sprva so popolnoma nemočni, držijo se matere, ne znajo plavati. A kmalu plazijo stran od haremov na varna mesta, kjer se nabirajo v skupinah. V takih "vrtcih" so zaščiteni pred škodljivimi učinki surfanja in pred razburjenimi samci, ki lahko med boji zdrobijo dojenčke. Maternica redno prihaja v "vrtce" za hranjenje mleka novorojenčkov. Opozoriti je treba, da vsaka samica hrani samo svojega mladiča, ki ga menda prepoznava po subtilnih odtenkih njegovih vonjav in, morda, po zunanjih lastnostih, ki so človekovemu očesu neznanske.

V enem mesecu se črne mačke popolnoma ločijo od prebivalcev haremov in se zberejo v skupine po nekaj sto golov. V tem času imajo dolžino telesa približno 60-75 cm in maso približno 7 kg. Malo kasneje pridobijo sposobnost plavanja in bivanja v zalivih med kamni. Avgusta (v starosti približno 2,5 meseca) se pojavi prvi molt in namesto črnega krzna so krzneni tjulnji prekriti s sivo volno. Polivanje se konča sredi septembra. Do tega časa se dolžina telesa poveča na 80-100 cm. Sivi krzneni tjulnji ostanejo na vodi bolj kot na obali. Hranjenje mleka se nadaljuje do pozne jeseni.

Tjulnji so zelo žolčni v pekarnah. Obstajajo opozorilni ropot (400-500 Hz) biroka, ki ga spremlja dvig telesa na sprednjih plavutih - signal o zasedenosti mesta, grozi "godrnjanje" ob srečanju z nasprotnikom (modulacija zvoka od nekaj deset do 500 Hz), krik samice, ki se vrača v harem po hranjenje na morju in klicajočega teleta (podobno kot bebeče ovce s frekvenco 500-1000 Hz), vpitje mladiča, ki išče mater (prav tako podobno blebetanju drobnice, vendar višjega tona - 800-1100 Hz).

Najdaljša življenjska doba presega 20 let. Na Pribylovih otokih so opazili označene trnke trnkov v starosti 20 let, samice (noseče) - 22 let. Vendar večina posameznikov preživi do 15-18 let.

Odrasle mačke se prehranjujejo z ribami (trske, polloki, gobiji, jarezi, somi, redko lososi itd.), Glavonožci, redkeje raki. Največja masa hrane, ki so jo našli v enem od cepilcev, ujetih v morju, je dosegla 17 kg (7% telesne teže), pri samicah pa 4 kg (9% telesne teže). Povprečna teža hrane je približno 5 kg, to je 6-7% teže živali. Prodniki se pogosto nahajajo v želodcih krznenih tjulnjev, ki očitno služijo za mehansko mletje hrane.

Izlivanje odraslih je od konca julija do novembra, bolj intenzivno se pojavlja septembra - oktobra. Postopek taljenja je počasen, celo sredi tega procesa je telo tjulnjev prekrito z debelim krznom, ki ne prepušča vode.

Do nedavnega je veljalo, da tjulnji z žrebički na otokih Komandorsky, Pribylov in Tyuleny tvorijo izolirane črede, ki se ne parijo. Množično označevanje ni povsem potrdilo pravilnosti tega koncepta. Znani so številni primeri prehoda mačk iz ene črede v drugo.

Krzneni tjulnji so okuženi s helminti iz trematod (npr. Phocitrema furiformis), cestode (Aden-cephalus septentrionalis, Diphognoporus), ogorčic (Uncinaria lucasi, Porrocoecum decipiens), klopov (Helarchnae), ki parazitirajo v sapniku in bronhijih. Orke in morski psi prinašajo nekaj škode. Znano je veliko informacij o iztrebljanju kožuhov, zlasti mladih, s strani morilskih kitov. Ribolov tjulnjev se izvaja le v krovnem obdobju njihovega življenja, pridobivanje v morju je prepovedano na podlagi mednarodnih sporazumov.

Južni krzneni tjulnji (Arctocephalus) so sistematično blizu prejšnjim, odlikuje jih bolj podolgovat gobec, nekoliko večje velikosti (nekaterih geografskih oblik), široka raznolikost krznenih barv (od črne do rumenkasto-sive) in nekoliko manj razvitja podlanice. Razlike v velikosti in barvi spola in starosti so enake kot pri severnem kožuhu. Največji krzneni tjulnji so običajni ob obali Avstralije in Nove Zelandije: dolžina telesa sekirov je do 244 cm, teža do 300 kg ali celo malo več. V večini drugih oblik imajo kaveljčki dolžine telesa nekaj manj kot 2 m, samice približno 1,5 m.

Razdeljeno ob obali Južne Afrike, zahodne in južne Avstralije, Nove Zelandije, južne Južne Amerike, otokov Galapagos in številnih otokov severno od Antarktike.

Glede števila vrst v tem rodu ni soglasja. Večina raziskovalcev ima 6-8 vrst, ki geografske oblike razvrščajo na različne načine. Nekateri od njih so: južnoameriški krzneni tjulec (A. australis) - zahodna in vzhodna obala južne polovice Južne Amerike, bližnji otoki in Galapaški otoki, subtropska kožuh (A. tropicalis) - Južni Shetland, Južni Orkney, Južni sendvič in na jugu Atlantika in na nekaterih otokih južno od Indijskega oceana, novozelandska kožuh (A. forsteri) - Nova Zelandija, Zahodna, Južna Avstralija in sosednji otoki, Fernandese krzneni tjulec (A. philippii) - Otoki Juan Fernandez zahodno od Čila.

V načinu življenja so južni krzneni tjulnji v veliki meri podobni njihovim severnim kolegom. Imata tudi 2 biološka obdobja: zimsko - morsko in poletno - obalno, med katerimi tjulnji tvorijo rokerje, kjer rodijo mladiče, parijo in pletijo. Haremi se oblikujejo na žrebcih. Zgodi se spomladi, začenši novembra. Haremi obstajajo približno 2 meseca.

Barvit opis obnašanja patagonskih tjulnjev v žrebanju daje znani angleški zoolog in pisatelj J. Darrell:

"Kolonija, ki šteje do sedemsto živali, je raztegnila trak vzdolž plaže. Širina traku je bila od deset do dvanajst živali. Natančno odlašani so se metali in obračali, se premikali, na soncu so sijali zlato in skupaj so spominjali na nemirni roj čebel.

Odrasli moški so prvi opazili, ker so bili zelo množični. Še nikoli nisem videl živali, ki imajo tako ponosen, tako nenavaden videz. Sedeli so z gobci navzgor in si mehkane vratove vrgli nazaj, tako da se je maščoba na grmi zbrala v močnih gubah.

Ko so samci hodili, se njihove ogromne žabje noge držijo v različnih smereh, maščobna telesa pa so nihala v ritmu rumbe. Bilo je neverjetno ganljivo in smešno. Barve so bile od čokoladne do temno rumene, na lasiščih ramenih in vratu pa so se spremenile v rdečkasto rjavo. Ogromni in nerodni samci so bili videti kot sodi in iz tega so bile njihove žene, oblečene v srebrne in zlate krznene plašče, poleg njih videti še lepše in zapeljivejše. Milostni, graciozni, ljubki, spogledljivi, z izrezanimi ostrimi gobci in velikimi nežnimi očmi so bili utelešenje ženskosti.

Tjulnji so imeli na razpolago šest kilometrov dolgo plažo, vendar so raje ležali stisnjeni skupaj in so zavzeli največ četrt milje plaže. Po mojem mnenju bi se, če bi jih celo malo razpršili, potem vse težave v koloniji zmanjšale vsaj za polovico, kajti v tem gneči so bili samci zaradi svojih žena nenehno živčni in v koloniji so se vsake toliko odvijali boji. Moram reči, da so za to najpogosteje krive ženske. Takoj, ko se jim je začelo zdeti, da jih mož ne opazuje, so se, milostno zavriskani, plazili do naslednje skupine in sedli tam, mračno pogledali v neznanega samca.

In bitka se je začela. Najpogosteje so bili ti boji izključno simbolični, po več napadih, ki so jih spremljali čeljustna usta in ropot, pa je bil ponos samcev zadovoljen. Toda včasih sta oba samca postala besna, nato pa se je zgodilo nekaj neverjetnega in groznega - dve masivni in na videz edematozni bitji sta se spremenili v hitre, spretne in neusmiljene borce. Kamenčki, raztreseni v vse smeri, dve ogromni zveri sta si drug drugemu raztrgali mogočne vratove, kri pa je pritekla kri na občudovane žene in otroke. "

Večina čred južnih krznenih tjulnjev ne opravi tako dolgih sezonskih selitev kot severni kožuhi. Po koncu obdobja klekljanja so na morju, vendar se ne obdržijo zelo daleč od obale. Tako se na primer ponašata novozelandska in rtaška tjulnja.

Množična proizvodnja južnih krznenih tjulnjev se je začela približno v 17. stoletju. Zaradi nenadzorovanega ribolova se je v naslednjem stoletju na številnih območjih število živali močno zmanjšalo. To se je nadaljevalo tudi v naslednjem času in na številnih mestih so bili pečati skoraj ali popolnoma iztrebljeni. Trenutno se izvajajo omejitve ribolova ali njegove popolne prepovedi. Največje število krznenih tjulnjev je bilo ohranjenih na atlantski obali Južne Amerike, ob južni Afriki in blizu Nove Zelandije.

Krzneni tjulnji otokov Galapagos, Juan Fernandez in Guadeloupe so uvrščeni na rdeči seznam IUCN. Rod kalifornijske morske leoe (Zalophus) je monotičen. Kalifornijski morski drog (Z. califorcianus) s skupnim videzom je nekoliko podoben mački, vendar nekoliko večji od nje. Dolžina telesa odraslih samcev je 215–230 cm, občasno do 250 cm, pri spolno zrelih samicah je dolžina telesa običajno 150–175 cm, redko do 185 cm. Barvanje las je enakomerno rjavkasto rjave barve, včasih z rumenkastim odtenkom. Ko so živali v vodi ali kmalu po njej, se mokra koža zdi skoraj črna. Linija las se bistveno razlikuje od krznenih tjulnjev z nizko trdimi zunanjimi lasmi, medtem ko je podlak, tako značilen za krznene tjulnje, odsoten pri morskih levih. Čevlji so na zunanji strani približno na polovici, na notranji strani pa ni dlak.

Kalifornijski morski lev je razširjen le v Tihem oceanu, v njegovih ekvatorialnih zemljepisnih širinah in nekoliko na severu (na severu do približno 50 ° S). Območje razširjenosti te vrste predstavljajo tri oddaljena rastišča. Prvi habitat so vode, ki umivajo Galapagoške otoke, drugi je obala Severne Amerike od Kalifornijskega zaliva na jugu in severu do približno 40. let. n., tretji habitat te živali je jugovzhodni del Japonskega morja in obalni deli odprtega Tihega oceana vzhodno od japonskih otokov.

Tako kot tjulnji se razmnožujejo na kopnem, vendar pogosteje izberejo ne nagnjena obalna območja (plaže), temveč skalnate otoke, na kamnih katerih tvorijo nanosi. Tako kot drugi uši tjulnji, morski levi, poligamni, tvorijo hareme na žrebanju: približno 15–20 samic se skoncentrira okoli enega samca. Haremi niso tako stalni kot tjulnji in samci ne držijo svojih punc. Nezrele živali ležijo ločeno. Obdobje harema traja približno 3-4 mesece. Na jugu kalifornijske obale pade maja - avgusta, v Japonskem morju pa junija - oktobra. Porod se pojavi v maju - juniju.

Samice rodijo po enega mladiča kmalu po tem, ko zapustijo rokerje in se po tem spet oplodijo. Tako je pri tej vrsti nosečnost enaka približno enemu letu, vendar pomemben del tega časa ne razvije oplojenega jajčeca (latentna faza nosečnosti). Novorojenček ima zlato rjavo barvo.

Po koncu obdobja klekljanja, med katerim poteka molljanje živali, zapustijo obalo in preostanek leta preživijo v morju. Kalifornijski morski levi, za razliko od tjulnjev, ne selijo na velike razdalje in pozimi ostanejo 5–20 km od obale. Prehranjujejo se predvsem z glavonožci in ribami. Sposoben potapljanja do globine 90 m (verjetno več).

Trenutno je število morskih levov povsod majhno, zato nimajo velike tržne vrednosti.

Japonska podvrsta je vključena na rdeči seznam IUCN.

V rodu južnih morskih levov (Otaria) je tudi samo 1 vrsta - južni morski lev (O. byronia), ki je sistematično blizu ravno preučeni vrsti. Poleg strukturnih značilnosti okostja je od zunaj značilne velike dimenzije, telesna dolžina moških proizvajalcev doseže 2,5 m. Pri odraslih samcih so dlake na vratu in na prednjem delu sprednjega dela prsnega koša podolgovate in tvorijo nekakšno grivo. Dlaka na drugih delih telesa je redka, trda, brez puhaste dlake. Podkožna plast maščobe je pomembna in opravlja funkcijo toplotne izolacije. Barvanje je na splošno temno rjave barve. Novorojenčki imajo debelejše rjavkasto rjave lase.

Južni morski lev je pogost v obalnih vodah Atlantskega in Tihega oceana Južne Amerike, v bližini Tierre del Fuego, Falklandskih otokov (Malvinas) in otoka Južne Gruzije.

Biološko je južni morski lev blizu kalifornijskega morskega leva in na splošno do drugih ušesnih tjulnjev. Spomladi (oktobra) se odrasli samci pojavijo na otokih ali na celinski obali, ki se kmalu odpravijo na obalo in zasedejo določena območja - kraje bodočih haremov. Samice se približajo žrebcem novembra, do decembra pa se večina haremov že oblikuje. Harem je majhen in običajno ne presega ducata samic na samca. Rookery se nahaja na skalnatih obalah.

Rojstvo mladih se zgodi okoli decembra - januarja. Prve dni teleta hranijo v bližini samic, ki ne gredo v vodo. Toda po pokritju samice redno obiskujejo morje, kjer se hranijo, novorojenčki pa običajno zapustijo postelje svojih staršev in se osredotočijo na oddaljena, osamljena območja. Opaženo je, da vsaka samica hrani samo svojega mladiča, ki ga prepozna, očitno, po vonju in glasu. Do enega meseca mladiči ne morejo plavati, čeprav poskušajo zaliti v obalnih lužah. Kasneje se odpravijo na morje, kjer jih samice naučijo plavati. Hranjenje z mlekom v južnem morskem levu je dolgo, verjamejo, da traja vsaj 5 mesecev. Nosečnost traja približno 350 dni.

V začetku februarja se haremi razidejo in živali preidejo na morski življenjski slog. Predstavniki te vrste ne izvajajo velikih selitev. Značilno je, da se aprilske žitnice znova napolnijo, živali gredo na njih na tolčenje.

Tržna vrednost je majhna, kar je povezano z nizko vrednostjo izdelkov, ki jih je mogoče pridobiti z ekstrakcijo morskih levov. Predstavnik rodu morski lev Steller (Enmetopias) - morski lev Steller (E. jubatus) - je največja vrsta družine ušesnih tjulnjev. Dolžina telesa spolno zrelih samcev doseže 300–325 cm, do največ 340 cm (merjeno z upogibi hrbta do 365 cm). Samci so, tako kot vse vrste te družine, bistveno (do 1 m) manjši od samcev. Masa odraslega moškega znaša približno 300-350 kg.

V nasprotju s krznenimi tjulnji morski levi nimajo popolnoma izpostavljenih plavuti in so prikrajšani za lase le v terminalnem delu. Linija las je redka, kratka, trda, brez puhaste. Barva pokrova pri odraslih na hrbtu je zlata slama, na trebuhu je rdečkasto rjava, samice so nekoliko temnejše od samcev. Novorojenčki so temno rjave barve, ki se postopoma svetijo s starostjo.

Stellerjevi morski levi so pogosti v severnem Tihem oceanu, od Beringove ožine na severu do juga do Korejskega polotoka ob zahodni obali in do Mehike na vzhodu. Podrobno je distribucija presihajoča in omejena na obalne vode. Starejše morske leve najdemo ob jugozahodni obali polotoka Čukči, ob vzhodni obali Kamčatke, na Komandskih otokih, ob Kurilskem otoku, na jugu do otoka Hokkaido in na severni obali otoka Honshu. Živijo v krajih v Ohotskem morju, razen zahodnega dela.

Porazdelitev morskih levov je sezonsko različna. Poleti obiščejo rokerje na severu kot pozimi v morjih. Največje koncentracije teh živali v vodah ZSSR opazimo na otoku Iona (Okhotsko morje), na Kurilskih otokih, na Yamskih otokih, na vzhodni obali Kamčatke.

Za ostale ušesne tjulnje so za morske leve značilne obalne žilavice, ki se na severnih arktičnih habitatih oblikujejo v času gnezditvene sezone, na južnih pa v različnih letnih časih. Zvezdni morski levi se izogibajo ledu in le občasno lahko na pomladanskem ledu opazimo samske živali. Verjame se, da gre za živali, ki so se med selitvijo v gnezdilnice srečale z ledom in ležale na njih za počitek.

Rokerje se nahajajo na skalnatih otokih, na ločenih kamnitih grebenih, redkeje na peščenih in prodnatih bregovih. Obstajajo primeri pojava morskega leva na pečinah, ki se dvigajo 20-25 m nad vodo. S tako velike nadmorske višine se morski lev vrže v vodo brez navidezne napetosti. Potrebno je, da je globina v bližini obale velika, kar bi omogočilo, da se zver potaplja dovolj globoko. Za oblikovanje bazenov mladičev je pomembna prisotnost vsaj majhnega območja na kamnih, kjer so lahko samice z novorojenčki. Haremi so ponavadi majhni - 5-15 samic, za razliko od morskih levov, trnke kljukice strogo ščitijo pred parjenjem.

Bazeni mladičev se oblikujejo pozno spomladi in poleti: sredi maja (na Kurilskem otoku), konec maja - v začetku junija (na Otoškem morju), sredi - konec junija (na Kamčatki). Stellerjevi morski levi so poligam in tvorijo hareme 5-20 samic na žrebcih. Narava razmnoževanja na dnu je enaka kot pri drugih vrstah družine. Samice v prvih dneh po rojstvu rodijo po enega mladiča, parjenje se pojavi nekaj dni po porodu, tako da nosečnost traja skoraj eno leto, vendar obstaja latentna faza razvoja zarodkov (glej zgoraj). Novorojenčki so velike in predstavljajo 8–9% materine mase in približno polovico dolžine matere (100–120 cm). Pekarna je vedno polna navdušenja in veliko hrupa. Samci ropotajo v nizkem basu, krik samic je nekoliko podoben moju krave, krik mladiča je kot blejanje ovce.

Poletne obalne rokerje obstajajo do prvih zmrzali, po katerih morski levi odidejo na morje. Vendar pa na območjih, kjer pozimi ni trajnega ledu, se v tem trenutku pojavijo nanosi. Takšni so na primer zimski samci odraslih samcev na Komandorskih otokih, na aleutskih otokih se pozimi pojavljajo živali različnih starosti in spola. Stellerjevi morski levi ne selijo na daljavo, zlasti tistih, ki živijo v južnih delih območja.

Hranijo se z različnimi krmi: ribami (trska, pollok, žafran, trska, losos, drozd, smrad), glavonožci (lignji, hobotnice, sipe), redko mladi tjulnji. V želodcih teh živali najdemo kamenčke (do 15 kg), ki jih Stellers navidezno pogoltnejo, deloma namerno, saj izboljša mehansko mletje hrane v želodcu.

Trenutno so morski levi Steller zelo omejeno minirani, pri nas komercialnega ribolova ni.

V rodu novozelandskega morskega leva (Phocarc-tos) le 1 vrsta (Ph. Hookeri). Odrasli samci dosežejo dolžino 3 m, samice 1,8 m. Samci imajo dobro razvito grivo dolge temne dlake.

Predstavniki te vrste so razširjeni ob obali Aucklandskih otokov ob Novi Zelandiji. Odlagališča so urejena na peščenih obalah, pa tudi v grmovju in travi, oddaljeni (do 800 m) od vode. V haremih samcev običajno 10-12 samic. Mladiči se rodijo konec decembra - januarja. Dojenje traja približno 7 mesecev. Parjenje se pojavi kmalu po rojstvu.

Hranijo se z majhnimi ribami, raki, školjkami, včasih pingvini.

Lokišča na Aucklandskih otokih so razglašena za rezervo.

Ušitih tjulnjev (Otariidae) - družina sesalcev, razvrščenih po sodobnih konceptih po vrstnem redu mesojedcev in skupaj z družinami moržev in medvedov tvorijo medvedove družine. Prej so bili ušesni tjulnji, skupaj s pravimi tjulnji, označeni kot samostojni pinniped. / (Wikipedija)

Značilnosti videza ušesnih tjulnjev, razlike od pravih tjulnjev

Družina vključuje predvsem velike živali. Pri vseh vrstah so samci veliko večji od samic. Najmanjša dolžina odraslih živali je 1,2 metra (mala mačka Galapagos), največja - 2,8 metra (morski lev). Teža od 30 kg do več kot 550 kg.

Morski lev (Eumetopias jubatus)

Glavne značilnosti pečatov te družine so naslednje:

  • majhna, volnata ušesa
  • gobec je zašiljen, s 6-7 vrsticami dolgih in gladkih vibrissae,
  • gibljiv vrat
  • sprednji plavuti so pterigoidni z akutnim kotom, običajno brez krempljev,
  • zadnje plavuti so upognjene na petnem sklepu, znatno izpostavljene in se končajo s kožno-hrustančnim obodom,
  • kremplji so dobro razviti samo na treh srednjih prstih,
  • rep je majhen, stožčast,
  • barvanje je temno, skoraj monofonsko.

Od pravih ušesnih tjulnjev je enostavno razlikovati ne le po prisotnosti ustnice, temveč tudi po zadnjih okončinah, ki jih lahko upognejo v gleženjskem sklepu, kar jim omogoča hitro premikanje po kopnem. Pri njihovih pravih bratih je ta sklep skoraj popolnoma negiben, zato zadnje okončine ne morejo služiti za hojo.

Po grobem terenu lahko krzneni pečat teče hitreje kot človek.

V vodi se premikajo prave tesnila, ki jih zadnja plazila odbijajo, sprednji pa se uporabljajo kot volanski obroč pri zavijanju. Pri ušesnih tesnilih zadnji plavuti ne igrajo velike vloge pri podvodnem gibanju.
Ustni tjulnji so bolj porazdeljeni kot pravi tjulnji, tako po distribuciji kot tudi po obnašanju.

Družinski pečatki

Skupno je danes znanih 14 vrst ušesnih tjulnjev, ki jih običajno delimo v dve skupini: morski levi (vključujejo 5 monotipskih rodov, od katerih vsak vsebuje eno vrsto) in krzneni tjulnji (obliki 2 roda).

  • Sever
  • Kerguelen
  • gvadalap,
  • Fernandez
  • Galapagos
  • Južnoameriški
  • Južnoafriški
  • Nova Zelandija
  • subtropska.
Severni krzneni pečat (Callorhinus ursinus)

Galapagoški kožuh (Arctocephalus galapagoensis)

  • morski lev
  • Kalifornijski morski lev
  • južni morski lev
  • Avstralski morski lev
  • Novozelandski morski lev.
Kalifornijski morski lev (Zalophus californianus)

Na splošno so morski levi večji od krznenih tjulnjev, imajo bolj kotni gobec (v krznenih tjulnjeh je poudarjen). Poleg tega so plavuti morskih levov krajši od tistih s krznenimi tjulnji. Najpomembnejša razlika je podlanka, ki je gosta v kožuhih in redka pri levih.

Prehrana

Ušitih tjulnjev se hranijo skoraj vsi predmeti, ki so jim dostopni: ribe, kril, nevretenčarji. Včasih živali privlačijo toplokrvni pleni. Na otokih Macquarie, na primer, novozelandski krzneni tjulnji in nekateri mladi južni morski levi plenijo pingvine. Stellerjevi morski levi včasih pojedo mladiče severnega kožuha. Južni morski levi napadajo južnoameriške krznene tjulnje.

Antarktično krzno tesnilo je eno redkih specializiranih ušesnih tjulnjev. Raje jedo kril, za samice pa v obdobju gnezditve edini vir hrane.
Večinoma ušesni tjulnji se hranijo v plitvi vodi, v nasprotju s pravimi tjulnji, čeprav se avstralski morski levi in ​​tjulnji lahko potapljajo do globine 120 metrov.

Značilnosti obnašanja in življenjskega sloga ušesnih tjulnjev

Uši tjulnji so družabne živali. Živijo v skupinah in tvorijo velike grozde v času gnezditvene sezone.

Med vrhuncem reproduktivne dejavnosti so rokerije kožuhov na Pribylovih otokih največje koncentracije morskih sesalcev na svetu.

Ogromna kopica krznenih tjulnjev

Moški ušesnih tjulnjev so poligamni: nabirajo hareme od mnogih samic okoli sebe, vendar na enak način kot mnogi drugi morski sesalci.

Ker imajo tjulnji na kopnem omejeno mobilnost, iščejo posebna mesta, izolirana od plenilcev. Takšna območja so redka, njihovo območje pa je omejeno - vse to prisili samice, da se zaljubijo v velike grozde. Samci so agresivni drug do drugega, zato poskušajo ostati na daljavo od tekmecev. Nagnjenost samic, da se držijo skupaj, samci pa se razhajajo, vodi v dejstvo, da nekateri samci ostanejo pri miru, saj mesto poleg samic zasedajo uspešnejši bratje.

V reproduktivni žrebiči ušesnih tjulnjev kraljuje ekstremna reprodukcija. Nenehno se sliši glasno lajanje in godrnjanje, s katerimi prebivalci izražajo svoja čustva. Odrasli samci oddajajo vsaj štiri vrste zvokov: prerivajoče se kričanje in lajanje med prepiri po ozemlju, godrnjanje in godrnjanje med interakcijo z samicami in hrupni izdihi po pretepih. Samice pokličejo mladiče in orjejo, kar grozi drugim samicam. Mladi se odzivajo na klice svojih mater in tudi kričijo, ko so lačni ali iščejo mamo.
Samci občasno patrulirajo na svojem ozemlju. Srečanje s sosedom se običajno konča v medsebojnih grožnjah, včasih se zgodijo tudi prepiri, še posebej, ko moški, ki pred kratkim stopi iz vode, vdre na ozemlje in poskuša ujeti del plaže. Čeprav je dobro razvit vrat in ramena zaščitena z debelo plastjo maščobe, so resne poškodbe še vedno možne, včasih moški umrejo od prejetih ran. Poleg tega lahko med pretepom nasprotniki poteptajo veliko mladičkov.

Za tesnila je značilen enoletni cikel. Pozimi, od maja do oktobra, odrasli ostanejo na morju, o tem delu njihovega življenja pa je znanega kar nekaj. Konec oktobra začnejo spolno zreli samci oditi na obalo in zavzeti ozemlja. Trenutno je na plaži veliko krajev in prepiri se skoraj nikoli ne zgodijo. Kasneje, ko so plaže napolnjene z živalmi, se meje porušijo in pretepi postajajo pogostejši.
Prve samice, noseče iz lanske sezone, se na obali pojavijo v 2-3 tednih, po nekaj dneh pa poroda. V naslednjem tednu matere hranijo dojenčke. V tem času so samci še posebej aktivni, ustrahujejo svoje sosede in poskušajo zbrati čim več samic na svojem območju. Čeprav samice ne morejo aktivno zbirati, storijo vse, kar je mogoče, da jim preprečijo zapustitev ozemlja. Prestrezanje vseh samic, ki poskušajo zapustiti mesto, privede do dejstva, da samec stopi v stik z vsemi samicami, ki so v brezpotju.

Nosečnost pri ušesnih tjulnjih traja 11-12 mesecev, vključno z 3-4 meseci zapoznelega razvoja jajčec pred vsaditvijo. Izjema je avstralski morski lev, pri katerem nosečnost traja 18 mesecev, vključno s 5-6 mesečno zamudo pri implantaciji.

Trajanje hranjenja z mlekom se pri različnih vrstah ušesnih tjulnjev bistveno razlikuje. Na primer, ženski morski levi hranijo mladiče 5-7 mesecev, severni kožuhi pa 4 mesece. V mnogih vrstah lahko samice hranijo svoje dojenčke do naslednje gnezditvene sezone ali ko pridejo na območja hranjenja.

Pričakovana življenjska doba ušesnih tjulnjev v naravi je povprečno 20 let.

Kdo je pečat?

Tjulnji spadajo v razred sesalcev, ki živijo predvsem v subpolarnem območju. To so živali s plavutmi namesto okončin, prav zaradi tega so se prejšnji tjulnji (podobno kot njihovi sorodniki morž) imenovali pinnipeds. Zdaj se takšno ime ne uporablja, šteje se za zastarelo.

Morž in tesnilo

Veliko ljudi zamenjuje šarke in tjulnje. Vredno je razjasniti, kakšna je razlika med temi živalmi. Torej, prvič, obstaja veliko vrst tjulnjev, morž - ena. Po velikosti in teži je večji od tesnila - vsaj dvakrat. Morž ima velike prste - z drugimi besedami, mravljinci, s pomočjo katerih te živali dobijo hrano, se borijo in samo preživijo. Tesnilo nima takšnega.

Morčki nimajo ušes (izkazalo se je takšna rima), ušesni tjulnji (lahko uganite po njihovem imenu) pa imajo ušesce. Vibrisse morže so debele in široke, tjulnji pa so tanki in ozki. Prvi nimajo skoraj nobene linije las, drugi jih imajo.

Mreži so med seboj mirni, vedno v gomili. Spopadi se pojavljajo med tjulnji (na primer nad ozemljem med sezono parjenja), pogosto raje izolirajo. Hkrati pa so tesnila bolj "zgovorna", iz njih lahko vedno slišite kakršne koli zvoke. Morži molčijo.

Uho in uho: kakšna je razlika

Kot je bilo že omenjeno, so se prej tjulnji imenovali pinnipeds, zdaj pa ne: po mnenju nekaterih raziskovalcev imajo resnični in ušesni tjulnji različen izvor. To je njihova glavna razlika.

Prvi so Kunimovi najbližji sorodniki. Zato imajo tako podolgovato telo, kot vreteno, ki ga je v vodi udobno nadzorovati, in kratke (glede na telo) okončine. Ti tjulnji so se v vodi prvič pojavili v Severnem Atlantskem oceanu. Toda njihovi uši bratranci (kot morževi) so prišli iz ... medvedov! Majhna glava, rjavkasto barva krzna, drobna ušesa - vse to kaže, da pripadajo medvedji družini. Prišli so na morje v Tihem oceanu.

Te vrste tjulnjev se med drugim razlikujejo po plavutkah. Uši lahko stopijo na zadnjih okončinah, hodijo po tleh, pravi so prikrajšani za takšno priložnost: ko se premikajo po kopnem, se plavuti preprosto vlečejo za njimi. Toda te živali aktivno uporabljajo zadnje plavuti v vodi, plavajo z njihovo pomočjo. Za ušesne brate so sprednje podlage sredstvo za plavanje in zadnje okončine uporabljajo kot nekakšno „krmilo“. Druga razlika med temi tesnili med seboj je, da prave nimajo ušes (za to lastnost jih včasih imenujemo brez ušesa).

Poreklo vrst: sporno vprašanje

Različica o različnem izvoru pečatov ima svoje nasprotnike. Tako nekateri znanstveniki trdijo, da so se trnati rogovi pojavili pred približno petdesetimi milijoni let, ko še nista obstajala niti družina marten niti medved. Takšni raziskovalci so nagnjeni k domnevi, da tako resnični kot ušesni tjulnji kljub temu izvirajo iz skupnega prednika, spadajo v družino penastih rodu in so del podreje pasjih arktoidnih plenilcev, ki so poleg njih vključevali tudi rakuna, psa, kunjona in medveda.

Pravi pečat: Lastnosti

Poleg že omenjenih značilnosti videza pravega tjulnja je treba reči tudi o kratkem vratu in istem repu, pri čemer je prejšnji neaktiven. Vibriss običajno do deset kosov, so precej žilavi. Prav vibrisse pomagajo tjulnjem pri navigaciji v vodi: ne zanašajo se na vid, ampak s pomočjo mučk lovijo ovire in se uspešno spoprijemajo z njimi. Sprednji plavut teh živali je celo krajši od zadnjega in je bližje glavi. Velikost in teža tega tesnila se gibljeta od enega in pol do šest metrov in pol ter od devetdeset do tri in pol tisoč kilogramov.

Predstavniki tega pečata

Spodaj so vrste pečatov, imena in fotografije nekaterih od njih. Do suhih tesnil spada 13 rodov:

  1. Menih pečati.
  2. Morski sloni.
  3. Crabeater tesnilo.

Teh trinajst rodov vključuje po različnih virih od osemnajst do štiriindvajset različnih vrst. Za najstarejšo velja Puyila, ki je živela v kanadskem Arktiku.

Ušito tesnilo: lastnosti

Ko že govorimo o pojavu ušesnih tjulnjev, je treba najprej opozoriti, da se samice in samci po velikosti zlahka ločijo: samci zrastejo na tri metre in pol, samice - samo do enega. Teža v primerjavi s pravimi tjulnji pri teh vrstah je precej majhna - od sto petdeset do tisoč kilogramov. Barva las je, kot že omenjeno, rjava, sami lasje so trdi, grobi. Vrat je dolg, rep, nasprotno, kratek. Na zadnjih okončinah so kremplji, sprednji pa ne. Poleg tega so precej velike - četrtina celotne telesne velikosti živali.

Vrste peresnih tesnil

Seznam tovrstnih vrst tjulnjev šteje štirinajst do petnajst (podatki se razlikujejo) elementov, ki so vključeni v sedem rodov dveh poddružin. Te so (naštejemo jih nekaj):

  1. Krzneni tjulnji (severna, južnoameriška, subtropska in tako naprej).
  2. Morski levi (morski lev, Nova Zelandija, Galapagos in drugi).

Habitat

Pravi tjulnji imajo radi hladne in zmerne vode. Večinoma jih najdemo v polarnih predelih, vendar je menihski pečat raje območje "bolj vroče" - najdemo ga v tropih. Poleg tega med vsemi vrstami tjulnjev na svetu obstajajo sladkovodne, ki živijo v Ladoškem jezeru, Baikalu in na Finskem.

Kar zadeva "ušesa", živijo izključno v Tihem oceanu - če govorimo o severni polobli. Toda na jugu jih najdemo na jugu Južne Amerike, pa tudi v Avstraliji - v Indijskem oceanu.

Vrste pečatov v Rusiji

Od pravih tjulnjev se favna naše države ponaša z devetimi vrstami (ogroženi menih tjulec ne spada tukaj: v Črnem morju je le deset parov). Ušite tjulnje v Rusiji predstavljata le dve vrsti: to je severni kožuh in morski lev (drugo ime je severni morski lev).

Opis in značilnosti ušesnega tesnila

Ušito tesnilo Se posplošuje ime več vrst trnastih konic. Značilna lastnost, ki te sesalce razlikuje od drugih tjulnjev, je prisotnost majhnih ušes.

Družina ušesnih tjulnjev vključuje 9 vrst kožuhov, 4 vrste morskih levov in morskih levov. Skupaj v družina ušesnih tjulnjev Prihaja 14 vrst živali.

Vsi predstavniki teh vrst so plenilci. Hrano pridobivajo pod vodo, kjer uporabljajo odlične spretnosti lovcev. Na kopnem so tjulnji nerodno, počasi se premikajo. Izvajajo isto dejavnost ponoči in popoldne.

Barva je navadna, brez izrazitih značilnosti. Uho krzno iz tjulnjev Ima sivo barvo z rjavim odtenkom, na telesu ni značilnih oznak. Krzno je lahko grobo in gosto, to je značilno za krznene tjulnje, nasprotno pa se lahko oprime na kožo, kar ustvarja neprekinjen pokrov, ta lastnost spada med krznene tjulnje.

Vsi ušesni tjulnji so precej veliki. Samec je vedno nekajkrat večji od samice. Teža odrasle osebe, odvisno od vrste, je lahko od 200 do 1800 kg. Dolžina telesa se lahko razlikuje tudi od 100 do 400 cm Telo ima podolgovato obliko s kratkim repom in dolgim ​​masivnim vratom.

Sprednji plavuti so bolj razviti, s pomočjo svojih živali se premikajo po kopnem. Ne tako velike in funkcionalne zadnje okončine, vendar so opremljene z močnimi kremplji. Na sprednjih nogah ni krempljev ali bolje rečeno, ostanejo v fazi primordij.

Med plavanjem glavno vlogo igrajo sprednje noge, zadnje okončine pa služijo prilagajanju smeri. Čeljusti tesnil so razvite, število zob je 34-38, odvisno od vrste. Otroški pečat se rodi z mlečnimi zobmi, vendar po 3-4 mesecih izpadejo in na njihovem mestu rastejo močni molarji.

Uživan življenjski slog in habitat tjulnjev

Habitat, ušesni tjulnji so precej obsežni. Živali te vrste lahko najdemo v vodah severnih morij Arktičnega oceana. Na južni polobli te živali živijo v Indijskem oceanu v obalnih območjih Južne Amerike in ob obali Avstralije.

Skoraj vedno ohranjajo čredo, tudi med ribolovom. Na obali v skalnem območju je urejena pekarna. V paritveni sezoni imajo raje mirne zalive in osamljene otoke. Sovražniki za ušesne tjulnje v vodi so velike morske pse in morilke. Za mlade teh živali je smrtna nevarnost srečanje s plenilskim morskim leopardom.

Največja nevarnost za tjulnje na kopnem in v vodi pa so ljudje. Te živali so predmet ribolova, saj zakol, kožuh, koža in maščobe prinašajo velik zaslužek pri branilcih. Tjulnji se ne selijo, ne segajo daleč v morje. Raje imajo obalno območje, v njem se počutijo bolj udobno. Edini razlog za spremembo habitata je ogromen ulov rib.

Kadar je naravno ravnovesje narave moteno, morajo tjulnji iskati druga območja z ustreznimi življenjskimi pogoji. Tjulnji imajo zelo razvit nagon za samoohranitev. V primeru neposredne nevarnosti jih lahko zapustijo celo zveste samice in se hitro odpravijo v vodo.

Vzreja in dolgoživost ušesnega tjulnja

Preden se sezona parjenja začne, ušesni tjulnji morda dlje časa ne gredo na kopno, ampak so ves čas v vodi. Tam se prehranijo in pripravijo na parjenje. Ko pride čas, samci prvi pristanejo in odhitijo na kraj, kjer so se nekoč rodili. Od trenutka sprostitve se pojedli posamezniki začnejo boriti za najboljše in največje obalno območje plaže.

Po študijah je bilo dokazano, da letni tjulnji običajno zasedajo eno že znano ozemlje. Po delitvi zemlje, ko vsak samček ugotovi mesto zase, se samice začnejo pojavljati na kopnem.

Tjulnji poskušajo na osvojenem ozemlju zbrati čim več samic, pogosto s pomočjo sile samico povlečejo v svoje posesti. Pri izbiri samic so ušesni tjulnji sovražni do tekmecev.

Včasih lahko v bitkah za harem trpi samica. S takšno delitvijo je mogoče zbrati do 50 samic v moškem morskem tjulnju. Nenavadno je, da je večina osvojenih samic po zadnji paritveni sezoni še vedno noseča. Nosečnost traja od 250 do 365 dni. Po porodu je samica po 3-4 dneh ponovno pripravljena na parjenje.

Ustrezni tuljava

Porod je hiter, normalen, naraven proces traja največ 10-15 minut. Ušite tjulnje rodijo enega otroka na leto. Majhen pečat se rodi s temnim, skoraj črnim, krznenim plaščem. Po 2-2,5 mesecih krzneni plašč spremeni barvo v svetlejšo.

Teden dni po rojstvu se vsi mladiči zberejo in skoraj ves čas preživijo na ta način, matere lahko varno hranijo in pustijo dojenčke. Ko pride čas za hranjenje, samica po vonju poišče svojega otroka, ga nahrani z mlekom in spet zapusti med drugimi mladiči. V povprečju samice dojijo dojenčke 3-4 mesece.

Takoj po oploditvi samček ne kaže zanimanja za samico in bodoče potomce. Mati sama vzgaja mladiče, oče ne sodeluje pri vzgoji.

Na koncu hranjenja lahko mladi tjulnji plavajo sami in zapustijo žrebanje, da se lahko vrnejo šele naslednje leto. Povprečna življenjska doba tjulnjev je 25-30 let, samice teh živali živijo dlje za 5-6 let. Zabeležen je primer, ko je moški sivi tjulec živel v ujetništvu 41 let, vendar je ta pojav zelo redek.

Za normalno fiziološko starost tjulnjev velja 45-50 let, vendar do te starosti ne živijo zaradi velikega števila povezanih dejavnikov: okolja, različnih bolezni in prisotnosti zunanjih groženj.

Zaščitene vrste tjulnjev

Na žalost je veliko tjulnjev na robu izumrtja. Zato so navedeni v Rdeči knjigi in so posebej zaščitene živali. Med resničnimi tjulnji takšnih vrst sta dva monaška tjulnja in kaspijska tjulnja. Prva je na splošno označena kot izginjajoča - danes jih na svetu ni več kot petsto. Kar se tiče njihovih ušesnih kolegov, je danes morski lev Stellerjev redk, katerega zaloga ne presega sedemdeset tisoč.

Zanimivosti

Čeprav se ušesni in ušesni tjulnji med seboj precej razlikujejo, imajo tudi podobnosti, lastnosti, ki so značilne za te živali.

  1. Mrtvi tjulnji so nerodni na tleh, v vodi pa se počutijo odlično - dosežejo lahko hitrosti do štiriindvajset kilometrov na uro. Ušita tesnila so mobilna tako na kopnem kot v vodi, njihova največja hitrost je sedemindvajset kilometrov na uro.
  2. So plenilci. Ribe ne žvečijo, ampak jo pogoltnejo cele. Največ - lahko jih raztrgajo na velike kose (imajo zelo ostre zobe).
  3. Nimajo solznih žlez, a znajo jokati.
  4. Baikalski tjulec je vrsta tjulnjev, ki živi v sladki vodi.
  5. Če želite izvedeti, koliko je stara mrtva plomba, preštejte kroge na dnu klešč.
  6. Tesnila ohranjajo dobro plovnost z maščobo.
  7. Impulz tesnila v normalnem stanju znaša od petdeset do sto dvajset utripov na minuto, pri potapljanju pa - le od štiri do petnajst utripov.
  8. Imajo odličen sluh in zelo slab vid.
  9. Zahvaljujoč belim dojenčkovim puhom se novorojenčki tjulnji imenujejo veverice. Beleka lovijo branilci zaradi svoje mehkobe in gostote. Zaradi tega vsako leto umre veliko število dojenčkov tjulnjev.
  10. Ujamejo vonjave do nekaj sto metrov.
  11. Razmnožite enkrat letno.
  12. Da se znebite volne med taljenjem, si tjulnji med seboj pomagajo: praskajo po hrbtu.
  13. Tjulnji imajo zelo občutljive sanje.
  14. Ime ušesnih tjulnjev je v začetku devetnajstega stoletja dobil britanski zoolog John Gray.
  15. Najštevilčnejša vrsta tjulnjev je rakovica.
  16. Ušitih tjulnjev hodi "po tleh" v vati.
  17. S hrano lahko "po naključju" pogoltnejo kamne - do enajst kilogramov kamnov je bilo najdenih v želodcu mrtvih živali.

Vsi smo ganjeni, ko vidimo plombo - še posebej, če smo prišli v delfinarij. Toda, veseli se srečanja s to simpatično živaljo, ne smemo pozabiti, da smo mi, ljudje tisti, ki smo vzrok za zmanjšanje njegove populacije. Torej, v naši moči je, da naredimo vse, da se to ne zgodi.

Pin
Send
Share
Send